Gastexpert: Inhoud komt beter aan via interactieve uitwisseling

Redactie WINMAG Pro
We leren elke dag. In de zakelijke wereld van vandaag, met voortdurend nieuwe marktontwikkelingen, waarin teams van over de hele wereld met elkaar samenwerken en de snelle technologische vooruitgang, geldt dit meer dan ooit. We doen nieuwe kennis en informatie op door trainingen en cursussen te volgen, naar kennisevenementen, lezingen en beurzen te gaan, en op dagelijks via vergaderingen en meetings met collega’s. Maar de eenzijdige overdracht van inhoudelijke informatie is niet altijd even effectief. Moderne technologie biedt volop mogelijkheden om vergaderingen en presentaties meer interactief te maken en passieve luisteraars te veranderen in actieve deelnemers, waardoor inhoud beter beklijft.

Ondanks dat algemeen bekend is dat het grootste leereffect wordt bereikt door een actieve uitwisseling met anderen, laat de praktijk nog vaak een ander beeld zien. Mensen die een voordracht, een presentatie of training verzorgen, vervallen vaak in een eenzijdige monoloog. En hoe groter het gehoor in de zaal, hoe minder ruimte ze hun toehoorders vaak bieden om vragen te stellen of hun mening kenbaar te maken.

Daar komt bij dat veel mensen een drempel hebben om in een grote groep op te staan en een vraag te stellen. De wetenschap dat ze dan alle ogen op zich gericht weten, zorgt dat ze veiligheidshalve op hun stoel blijven zitten. Op deze manier krijg de spreker op het podium geen feedback, ook niet als er in de zaal eigenlijk meerdere mensen met dezelfde vragen zitten zonder dat ze dat van elkaar weten.

En ten derde is er nog de technologie die vaak voor problemen zorgt. Organisaties van evenementen, ondernemers die een voordracht willen houden en medewerkers van conferentieoorden hebben vaak moeite om de devices van de spreker aan te sluiten op de reeds aanwezige apparatuur. Het wordt op die manier lastig om de inhoud optimaal in beeld te krijgen. Dit is helemaal het geval als er meerdere sprekers zijn. De verschillende devices, besturingssystemen en applicaties blijken vaker niet dan wel met elkaar compatibel te zijn. Een situatie waarin ook de laptops, tablets of smartphones van de mensen in de zaal connected zijn met de apparatuur op het podium, was tot voor kort helemaal ondenkbaar.

Niet praktisch

Het probleem met veel van de bestaande apparatuur is dat er eerst speciale software op de device geïnstalleerd moet worden om ze te connecten en inhoud te kunnen delen. Maar hierbij spelen praktische zaken op. Zo is het voor veel medewerkers onmogelijk om zonder tussenkomst van de IT-afdeling software op hun device te installeren, anderen zitten niet te wachten om alsmaar meer applicaties op hun device te installeren omdat dit de performance niet ten goede komt, en in weer andere gevallen ontbreekt simpelweg de tijd om dergelijke software te installeren.

Dit soort praktische belemmeringen is zonde, omdat het toenemend aantal zelf meegebrachte eigen apparaten juist een kans betekenen om meer interactie en een actieve uitwisseling van informatie en kennis te bewerkstelligen. Wanneer de devices van sprekers en deelnemers met elkaar verbonden zijn, kunnen ze beter samenwerken, gemakkelijk over en weer voorbeelden met elkaar delen en vragen stellen en zaken aan de orde stellen zonder dat ze daardoor op hoeven staan en het verhaal van de spreker hoeft te worden onderbroken.

wePresent

Dick de VaalMet de laatste generatie presentatiesystemen is dit allemaal mogelijk en behoren praktische belemmeringen voorgoed tot het verleden. De WiPG van wePresent is een voorbeeld van zo’n modern presentatiesysteem. Er kunnen tot 64 apparaten draadloos mee worden verbonden. Met de Gateway SharePod hebben gebruikers via een HDMI-aansluiting en zonder software of een app op hun eigen devices te moeten installeren, toegang tot alle functionaliteit van de presentatie-oplossing. Zo kunnen ze in plaats van alleen maar passief luisteren, eenvoudig actief deelnemen aan de presentatie en participeren in discussies. Dit kan op tal van manieren. Zo kunnen deelnemers vanuit hun eigen stoel gebruikmaken van een virtueel whiteboard, kunnen ze eigen content aan de spreker tonen of de presentatie op hun eigen device bekijken in hun eigen tempo.

'Er worden steeds meer IoT-apparaten gebruikt op de werkvloer, tijdens conferenties, in vergaderingen, bij trainingen of wanneer er in teamverband wordt gewerkt. De technologie die dit soort toepassingen mogelijk maakt, wordt steeds verder ontwikkelt', zegt Dick de Vaal, CEO van wePresent. 'Draadloze technologieën zoals wePresent WiPG-2000 en de SharePod, stellen bedrijven in staat om gebruik te maken van de nieuwste mogelijkheden zonder dat ze daarvoor hoge investeringen moeten doen.'

Bij het selecteren van een presentatiesysteem zouden inkopers en facilitair managers op een aantal aspecten moeten letten. Dat is ten eerste het aantal apparaten dat op het systeem kan worden aangesloten. Om een groot aantal apparaten aan te sluiten zijn draadloze gateways eigenlijk onontbeerlijk. Ten tweede moeten het systeem compatibel zijn met zo veel mogelijk apparaten en besturingssystemen. Een derde belangrijk criterium is de verbinding met de cloud. Nu de opslagmogelijkheden wat betreft hardware feitelijk onbegrensd zijn, worden cloud-toepassingen om de opgeslagen informatie te ontsluiten steeds belangrijker.

Met de nieuwste generatie presentatiesystemen komt dit allemaal samen: Technologische comptabiliteit, uitgebreide functionaliteit voor informatie-uitwisseling en een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Dankzij de technologische vooruitgang zoals draadloze gateways kunnen de mogelijkheden van toepassingen als BYOD en IoT ten volle worden benut in het zakelijk verkeer, voor

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie