Jouw teksten altijd vindbaar

Review: Webtexttool

Redactie WINMAG Pro
Besta je niet online, dan besta je eigenlijk niet, zo simpel is het. Daarom is het belangrijk dat je jouw teksten voor je blog of bedrijfswebsite zo goed mogelijk optimaliseert voor zoekmachines. Webtexttool helpt je daarbij.

Webtexttool is een Nederlands bedrijf dat een handige online-tool heeft opgezet voor tekstschrijvers. Met Webtexttool weet je zeker dat je teksten optimaal bevonden worden door Google en bovendien is het ontzettend leuk om te gebruiken.

SEO?

Een goede tekst bestaat uit meerdere elementen die allemaal door Google opgepikt worden om betekenis en relevantie aan de tekst te geven. Dit betekent dat je goed moet nadenken over hoe je je tekst opbouwt en welke keywords je wilt gebruiken. Dat niet alleen, ook samenhangende woorden zijn belangrijk om je tekst te optimaliseren voor zoekmachines.

Aan de slag met Webtexttool

Het optimaliseren van teksten is geen gemakkelijke klus en dat is waar Webtexttool om de hoek komt kijken. Als je een globaal idee hebt waar je tekst over gaat zet je voor jezelf een aantal keywords op een rij waarvan je denkt dat die hoog kunnen scoren en geregeld terugkomen in de tekst. Heb je al een tekst geschreven, dan optimaliseer je je tekst simpelweg door een keyword uit de titel te nemen dat hoog scoort en dus ook regelmatig terugkomt in je tekst.

Je signaalwoord of woorden vul je in om deze door Webtexttool te laten analyseren. In de resultaten kun je vervolgens zien hoe goed jouw keyword is, het volume van het woord online, wat passende alternatieven zijn en welke woorden samenhangen met het door jou gekozen woord.

Je kunt dan je eigen eigen keyword nemen of een van de vele alternatieven die Webtexttool je geeft. Ook van de alternatieven kom je direct te weten hoe goed deze keywords scoren.

Optimaliseren tijdens het typen

Heb je een goed keyword dat je wilt gebruiken, dan vormt dit de basis waartegen Webtexttool jouw tekst houdt. Na de analyse van het door jou gekozen woord presenteert de tool je een tekstverwerker waarin je ofwel je tekst schrijft of je tekst plakt als je liever een eigen tekstverwerker gebruikt. Naast het door jouw gekozen keyword kun je ook synoniemen aangeven voor je keyword die je in je tekst kunt gebruiken. Een krachtige functie als je synoniemen begrijpt en deze goed gebruikt door je tekst. Veelvuldige herhaling van een keyword haalt je SEO-score immers omlaag, maar door synoniemen goed in te zetten bereik je juist het tegenovergestelde: een goede tekst waarin je keyword zijn kracht bewijst.

Tijdens het schrijven houdt Webtexttool je tekst live bij en geeft het je aan de rechterkant advies wat je moet doen om je tekst te optimaliseren. Denk dan aan zaken als teveel woorden in je titel of meta-beschrijving, de juiste paragraafkoppen gebruiken en een minimum aantal woorden. Tegelijkertijd loopt er een meter mee die een percentage laat zien die stijgt naarmate je vordert in je optimalisatie. Het klinkt misschien gek, maar niets geeft meer voldoening om die meter te zien stijgen met het schrijven. Zie het als een vorm van gamification waarbij je spelenderwijs een stevig staande SEO-proof tekst produceert. Slim en vooral heel erg leuk!

Webtexttool

Veel functionaliteit

Naast de tekstverwerker waarin je je teksten optimaliseert zitten er opvallend veel extra functies in Webtexttool. Zo kun je een sentimentanalyse uitvoeren over je tekst. Je tekst wordt dan gecontroleerd op algeheel sentiment (positief of negatief), subjectiviteit en ironie. Ook zie je in je tekst zinnen die dan wel groen (positief) of rood (negatief) onderstreept worden zodat je het sentiment van je tekst direct kunt aanpassen.

Ook kun je checken of je tekst wel voldoet aan gestelde webrichtlijnen en hoe leesbaar je tekst is voor lezers met een bepaalde leeftijd. Dat laatste is met name handig voor diegenen die naar doelgroepen schrijven.

Oude content is goud waard

Waar Webtexttool uitnodigt om nieuwe content te schrijven, is deze net zo goed om oude content nieuw leven in te blazen en te optimaliseren. Zo kun je een bestaand artikel middels de URL laten controleren door de tool. Wil je oudere content optimaliseren, dan importeer je deze direct in de tool. Handig, want zo blijft ook oude content zich bewijzen in goede websitebezoeken.

Gebruiksvriendelijk

Hoewel de interface redelijk voor zich spreekt kan het gebeuren dat je toch even niet meer weet wat je moet doen om je tekst verder te optimaliseren. Gelukkig heeft Webtexttool ook hier aan gedacht. Je vindt namelijk uitgebreide en zeer duidelijke tutorials die je alles vertellen over de verregaande functionaliteit van Webtexttool. Overigens geldt dat ook voor de editor zelf, want de meeste functies hebben een klein help-icoon die je kunt gebruiken om zelf te checken wat de functie eigenlijk doet.

Webtexttool stelt je ook in staat pagina's op te slaan en het houdt tevens je keywords bij die je in het verleden hebt gebruik. Handig, want zo kun je je werk opslaan voor verdere verwerking op een later tijdstip. Tevens geldt het natuurlijk als archief voor de al geoptimaliseerde teksten.

Implementatie

Hoewel Webtexttool nog een relatief jonge tool is, wordt er hard door de ontwikkelaars aan de weg getimmerd. Zo is het tegenwoordig mogelijk om de backend van jouw Wordpress- of Drupal-website te voorzien van Webtexttool-implementatie. Handig, zeker omdat je dan snel al je geplaatste content na kunt gaan op optimalisatie.


Webtexttool

Ben je veel met teksten bezig of verkoop je producten (Webtexttool biedt ondersteuning voor long reads en productpagina's), dan kun je niet om goede SEO heen. Webtexttool doet precies dat en maakt het nog leuk bovendien. Daarbij zijn de tutorials duidelijk en fungeren deze tevens als goede naslagwerken waarom SEO nu zo belangrijk is en hoe dit precies werkt.

+ Spelenderwijs je teksten optimaliseren
+ Zeer goede tutorials
+ Leer ook de readability en het sentiment in je teksten kennen

– Het gebruik van synoniemen is erg tricky

Cijfer: 9,1

Prijs: Starter-account is gratis, upgraden vanaf € 4,95 excl. BTW
Info: webtexttool.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie