Nederland & cloud

Gastexpert: Global Knowledge onderzoekt

Redactie WINMAG Pro
Global Knowledge heeft onderzoek gedaan naar cloud-gebruik in Nederland. Met dit onderzoek onder IT-professionals deelt het opleidingsinstituut kennis over de status van cloud in Nederland.

Wat voor oplossingen worden er gebruikt? Waarom? En welke verschillen zijn er tussen kleine en grote organisaties? Op basis van onderzoek onder meer dan 500 IT-professionals verschaft Global Knowledge inzicht om te bepalen welke cloudtrainingen het beste gevolgd kunnen worden.

Waarom gaat Nederland naar de cloud?

Tijdens het onderzoek had 73 procent van de respondenten al één of meer applicaties in de cloud draaien. De redenen waarom iemand voor cloud kiest variëren. Met stip op nummer 1 staat de flexibiliteit en schaalbaarheid van IT-middelen, ruim 92 procent kiest hierom voor de cloud. Daarnaast willen organisaties in 81 procent van de gevallen additionele investeringen voorkomen door cloud-oplossingen te gebruiken. Deze wensen passen goed in het huidige tijdsbeeld. In de afgelopen jaren moesten organisaties veelal tijdelijk af- en opschalen. Bij veel organisaties lagen licenties en hardware ongebruikt op de plank doordat het aantal werknemers was gedaald. Het is dus niet verwonderlijk dat de bereidheid om te investeren klein is.

Verschillen tussen MKB en Enterprise

Niet iedere organisatie vindt iedere soort cloud bij zichzelf passen. Er blijkt een aanzienlijk verschil te bestaan tussen het soort cloud dat een enterprise-organisatie wil benutten versus het soort cloud dat een MKB zoekt. Uit de antwoorden op de vraag ‘welke oplossing vindt jouw organisatie de meest passende cloud-oplossing?', bleek de public cloud het minst populair te zijn. Van de enterpriseorganisaties vond nog geen 15 procent dit een passende oplossing. Bij de MKBorganisaties is dat bijna 25 procent, Met 61 procent wil het overgrote deel van de grotere organisaties de cloud in eigen beheer en eigendom hebben.

In het MKB vindt bijna de helft van de organisaties het juist wel handig als ze een partner hebben die dit voor hun doet. Ook bij de vraag of mensen SaaS, IaaS of PaaS wilden inzetten zijn er tegenstellingen tussen het MKB en de enterprise-organisaties. Waar de meeste enterpriseorganisaties kiezen voor SaaS-oplossingen (61 procent), kiest het MKB met bijna 60 procent voor PaaS. De algemene bereidheid om het hele Operating System met alle bijbehorende software in de cloud te brengen is in het MKB dus aanzienlijk hoger.

Wat houdt ons tegen om voor de cloud te kiezen?

Vertrouwelijke bedrijfsinformatie en privacy worden als de twee voornaamste zorgen genoemd waar het gaat om cloudoplossingen. Hiernaast maakt ook ruim 80 procent van de organisaties zich zorgen over het gebrek aan controle over de dienstverlening en data én het gebrek aan aansprakelijkheid van de cloud-provider in het geval van een beveiligingsincident.

Rapport

Uiteraard heeft Global Knowledge ook een onderzoeksrapport opgesteld waar nog veel meer in terug te lezen is over hoe Nederland met cloud om gaat. Hoe kijken wij tegen de cloud-markt aan? Welke diensten willen we afnemen? En van wie? Download het hele rapport op: globalknowledge.nl/nederland-en-cloud.

Global Knowledge

Global Knowledge is wereldwijd marktleider in trainingen voor IT-professionals. Global Knowledge traint organisaties, teams en individuen op de vaardigheden en best practises die essentieel zijn om de technologieën en competenties toe te passen die noodzakelijk zijn om als organisatie blijvend succesvol te zijn en concurrentievoordeel te creëren. In meer dan 15 kantoren verspreid over de wereld helpen 1500 medewerkers klanten in 100 landen succesvol te zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie