Krachtige notebook voor het MKB

Review: ASUSPRO P2530UA

Redactie WINMAG Pro
Een zakelijk notebook aanschaffen kan een hele klus zijn als je niet precies voor ogen hebt waar je het apparaat zoal voor gaat gebruiken. Dan is het fijn wanneer fabrikanten hardware aanbieden die de juiste hardware combineren met de op maat geleverde specificaties waarbij zakelijk gebruik voorop staat voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Dat is precies wat ASUS heeft gedaan met de ASUSPRO P2530UA. De naam zegt het al, het is een notebook voor professionals. Dat is direct te zien aan de notebook. Eerlijk is eerlijk, we hebben het niet over de slankste notebook die we kennen. Sterker nog, het apparaat is flink aan het gewicht met 2,17 KG. Daar krijg je echter wel het een en ander voor terug.

Behuizing

De notebook ziet er mooi sober uit. Klinkt negatief, maar is dat allerminst. We hebben het over een donker en zakelijk notebook. Het kunststof materiaal waaruit het apparaat bestaat is behoorlijk stevig. Hoewel we het uiteraard niet hebben getest, hebben we zo het vermoeden dat het apparaat best wat kan verdragen, mocht je deze laten vallen. Dichtgeklapt kijk je tegen een klep aan met een gestanst ASUS-logo, opengeklapt een volledig keyboard met numeriek keypad. De stevige behuizing bewijst zichzelf wanneer je met de notebook op schoot gaat typen. Willen sommige notebooks nogal eens (licht) inbuigen wanneer je deze gebruikt op schoot, bij de P2530UA is dat allerminst het geval. Als de situatie zich voordoet dat je op deze wijze moet typen, moet dat dus geen probleem vormen.

Specificaties

De notebook is verkrijgbaar met diverse specificaties. Je kunt kiezen uit een model met een Intel Core i3-, i5- of i7-CPU, intern geheugen tot aan 16GB en opslag tot aan 1TB (HDD) of 256GB (SSD). Een DVD-drive is optioneel. Ons testmodel heeft een Core i5-CPU en 4GB aan intern geheugen plus een DVD-drive. Klinkt onbelangrijk, maar bij de notebook levert ASUS ook de nodige booten recovery-software op DVD, waarmee een DVD-drive weldegelijk noodzakelijk is. En prettig bovendien, want zo heb je als zakelijk gebruiker geen omkijken meer naar het maken van dergelijke media, ASUS levert deze er gewoon bij.

Display

Het scherm meet 15.6-inch en heeft een full HD-resolutie van 1920 x 1080. Voorzien van een anti glare-laag is het prettig werken op het display. Wel vervagen kleuren ietwat wanneer je niet recht voor de notebook zit. Of dit een probleem is hangt af van jezelf, maar dankzij anti-glare kun je wel overal prima werken, ook buiten of in omgevingen met fel licht. Wat ons betreft een zeer prettige toevoeging en iets waar de gemiddelde zakelijke gebruiker echt wel blij mee is. Op het display is ook een VGA-camera geplaatst voor conferencing-doeleinden.

Aansluitingen

Op aansluitinggebied kom je met de P2530UA niets tekort. Het is tegenwoordig al te gewoon dat fabrikanten door ruimtegebrek of juist om ruimte te besparen het aantal aansluitingen op notebooks terugbrengen. Niet ASUS, want de notebook is zeer ruim voorzien. Je hebt de beschikking tot drie USB 3.0-poorten, één USB 2.0-poort, een LAN-poort, een HDMI- en een VGA-poort. Ook vind je een gecombineerde in/outjack op het apparaat om een headset met snoer op aan te sluiten. Sommigen zullen het aantal aansluitingen overdreven vinden, met name het aantal USB-poorten en de VGA-aansluiting, maar het maakt wel dat je de notebook flexibel kunt gebruiken. Ben je onderweg, dan kun je er allerlei randapparatuur op aansluiten, de VGA-aansluiting biedt je de mogelijkheid om het apparaat te docken om er oudere presentatie-apparatuur op aan te sluiten.

Vervangbaar

Notebooks uit één stuk zien er mooi uit, maar hebben ook een groot nadeel: er is niets vervangbaar. Dat is bij de P2530UA niet het geval, want de accu is gewoon vervangbaar. Tevens kun je er een extended battery case op aansluiten waarmee je de capaciteit verdubbelt. Ook vind je een klep op de achterkant voor het nodige onderhoud, hoewel het je mogelijkerwijs ook in staat stelt upgrades uit te voeren als je behoefte hebt aan meer PK's.

Praktijk

De notebook werkt in één woord heerlijk. Het enige waar we echt over konden vallen was het gewicht, maar zelfs dat is niet dramatisch. Omdat het formaat van de notebook best groot is, is er ook ruimte voor een numeriek keypad. Het is een tijd geleden dat we die tegenkwamen op een notebook, een segment waarbinnen toch ook design meer en meer naar voren wordt geschoven. Dat betekent dus notebooks die slanker en mooier worden (hoewel dat uiteraard een kwestie van smaak blijft), en hiermee inleveren op zoiets ogenschijnlijk kleins. Toch merkten we dat we de keypad ook daadwerkelijk gingen gebruiken, gewoon omdat 'ie er zit. Grappig hoe dat werkt en erg welkom.

Het keyboard is overigens heerlijk vormgegeven. ASUS plaatst iets meer ruimte dan de meeste fabrikanten tussen zijn toetsen, wat aanslagen accurater maakt. Wel voelden de toetsen erg licht aan, waardoor het typen even wennen is ondanks de relatief diepe travel. Dat is echter slechts een moment, waarna vooral het voordeel van ruimte tussen de toetsen blijft hangen. Het multigesture touchpad stelt je in staat snel te werken met de bekende gestures als zoomen, scrollen en tappen. Standaard zijn de ASUS-instellingen geactiveerd, maar deze kun je gemakkelijk overschakelen naar Windowsinstellingen mocht je dat willen. Zeer prettig is de snelle opstarttijd, uiteraard te danken aan de SSD-opslag. Handig ook wanneer je niet lang onderweg bent, maar toch nog even wat werk wilt verzetten.

Security

Het spreekt voor zich dat je je data graag goed beschermd. Daar is alles aan gedaan met deze notebook. Allereerst de vingerafdruklezer waarmee je de directe toegang tot je notebook achter slot en grendel zet. Daarnaast kun je optioneel een TPM-module inbouwen en levert ASUS er Business Manager-software bij. Dit is ontzettend relaxte software wanneer je als zakelijke gebruiker zonder teveel kennis van ITsecurity toch je notebook en je data wilt beschermen. Updates, backups en algehele security regel je gemakkelijk en snel met deze software. Omkijken naar de veiligheid van je data heb je dus niet meer. Je kunt met een gerust hart werken op deze notebook.


ASUSPRO P2530UA

Lig je in de markt voor een zakelijke notebook, dan is de ASUSPRO P2530UA een meer dan prima keuze. Qua configuraties is er voor iedereen iets te kiezen met genoeg optionele componenten naar smaak. De stevige behuizing en de prettige hardware werken heerlijk. Ook de vervangbare accu is een groot pluspunt. Oh, hebben we de prijs al genoemd?

Prijs: € 849,- (incl. btw)
CPU: Intel Core i5
Beeldscherm: 15.6 inch; 1920 x 1080 pixels
RAM: 4GB
Opslag: 128GB SSD
Connectiviteit: 3x USB 3.0; 1x USB2.0; mini DisplayPort; HDMI; Kensington-slot
Gewicht: 2,17 KG
Besturingssysteem: Windows 10 Pro
Info: asus.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie