Weet je nog? Chatman op MSN?

Een beknopte geschiedenis van de bot

Redactie WINMAG Pro

Rond 1950 werd er voor het eerst gecommuniceerd tussen machines en mensen. Sindsdien zijn we een heel eind gekomen, zo ver dat robots inmiddels menselijke banen inpikken. Zo maken webwinkels bijvoorbeeld gebruik van automatische antwoorden die een bot produceert. Hoe zijn we daarbij gekomen? Een beknopte geschiedenis van de bot.

Wat is een bot?

Een bot is een geautomatiseerde technologie die geprogrammeerd is om bepaalde taken uit te voeren zonder dat daarbij een mens aan te pas hoeft te komen. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt bijvoorbeeld toegepast in Siri en Google Assistant waarbij de technologie je vragen kan beantwoorden. Veel mensen maken hier dagelijks gebruik van, maar waar komen bots eigenlijk vandaan?

1950 – Turing Test 

In dat jaar verzon wiskundige Alan Turing een test waar twee personen en een computer bij betrokken waren. De ene persoon typte een vraag in een computer en kreeg daarna antwoorden van de andere persoon én van een machine. De eerste persoon moest daarna bepalen of de vraag door een mens of door een machine was beantwoord. Echter, de database kon maar een gelimiteerd aantal menselijke zinnen opslaan en zou dus op een gegeven moment geen antwoord meer kunnen geven.

1960 – Eliza

De bot Eliza was bedoeld om een psycholoog na te bootsen. De bot stelde vragen, maar ook in dit geval was het een gebrek aan vocabulaire en technologische kennis en ook dit project werd beëindigd.

bot ELIZA

1970 – 1980

Freddy was de eerste robot die zelfstandig een taak uit kon voeren. Daarvoor gebruikte hij een camera die objecten kon identificeren. Hij deed er dan wel zestien uur over, maar hij kreeg het voor elkaar! Ook werd er in 1970 voor het eerst gebruik gemaakt van robots in de medische wereld. In plaats van een arts die simpele intake-vragen stelt werd dit gedaan door een robot.
Rond 1980 werd de eerste Conference of the American Association of Artificial Intelligence georganiseerd. Daar werd AARON tentoon gesteld, een bot als een soort kunstobject.

Vlak daarna werd ook het eerste zelf opererende militaire voertuig, ALVINN (Autonomous Land Vehicle in a Neural Network), gemaakt.

De nineties en zeroes

Het beste voorbeeld van AI in de jaren negentig is de Tamagotchi, wie kent hem niet? Een minicomputertje waarop je een dier moest verzorgen die zelf aangaf wanneer het honger had of een behoefte moest doen.
De ontwikkelingen vanaf de jaren negentig gingen hard, in 1997 werd zelfs de eerste RoboCup gespeeld waarbij robots op kleine schaal tegen elkaar voetbalden. Rond 2000 begonnen we voor het eerst echt te praten met bots, en wel in de vorm van een chat. Wellicht herinner je je Chatman nog waarmee je op MSN kon praten. #nofriends

Nu

Artificial Intelligence is nu eigenlijk niet meer weg te denken. De meest bekende vormen van AI-bots zijn Siri van Apple, Google Assistant , Cortana van Microsoft en Alexa van Amazon. Ook menig webwinkel maakt gretig gebruik van slimme bots om klantvragen te beantwoorden. En het zal alleen nog maar verder evolueren. Binnenkort zullen er bots zijn die zich precies kunnen gedragen zoals jij dat ook doet. Een beetje creepy is het wel.
Maak jij vaak gebruik van bots?

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie