Vr-bedrijf schendt overeenkomst

Oculus moet ZeniMax 500 miljoen dollar betalen na rechtszaak

Redactie WINMAG Pro
Virtual reality-bedrijf Oculus moet van de rechtbankjury 500 miljoen dollar, omgerekend zo’n 464 miljoen euro, betalen aan gamebedrijf ZeniMax wegens het schenden van een vertrouwelijkheidsovereenkomst.

Dat meldt website Polygon. Volgens ZeniMax maakte Oculus, inmiddels onderdeel van sociaal netwerk Facebook, gebruik van geheime softwarecode en informatie van het gamebedrijf. Bedrijfsgeheimen werden er volgens de jury niet gebruikt.

Ex-medewerkers

Vooral twee voormalig-medewerkers van ZeniMax speelden een hoofdrol in de zaak. Zo nam John Carmack voor zijn vertrek mails met computercodes mee om die uiteindelijk toe te passen op technologieën van vr-headset Oculus Rift.

Daarnaast tekende Palmer Luckey, één van de oprichters van Oculus, een geheimhoudingsverklaring waarbij eventueel gebruik van ZeniMax-technologieën verboden werd. Die overeenkomst is geschonden, zo oordeelde de jury.

Bedrag verdeeld

De boete wordt over meerdere partijen verdeeld: Oculus betaalt 200 miljoen voor het schenden van de overeenkomst en 50 miljoen voor het schenden van auteursrecht. Oculus en Luckey betalen daarnaast elk 50 miljoen wegens het liegen over de afkomst van de technologie in de Oculus Rift, terwijl Oculus-directeur Brendan Iribe 150 miljoen voor dient te betalen.

Facebook nam Oculus in 2014 over voor een bedrag van 2 miljard dollar. De boete valt overigens lager uit dan de geëiste 4 miljard dollar van ZeniMax. Facebook geeft aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie