Hackers afkomstig uit buitenland

AIVD bezorgd over honderden cyberaanvallen

Redactie WINMAG Pro
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is bezorgd over het toenemende aantal cyberaanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven.

Dat laat AIVD-directeur Rob Bertholee weten in een interview met televisieprogramma EenVandaag. Daarin geeft hij aan dat in de tweede helft van 2016 honderden aanvallen van buiten Nederland uitgevoerd zijn.

Gevaar democratie

De cybercriminelen zijn afkomstig uit Rusland, Iran en China en willen toegang krijgen tot geheime regeringsstukken. ‘Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie’, aldus Bertholee.

Ook proberen de hackers bedrijfsgegevens en e-mailaccounts te bemachtigen. ‘Aan de andere kant kunnen hackers bedrijfsgeheimen en economische geheimen weghalen. Daarmee kunnen zij het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten’

Actie lastig

Volgens Bertholee kunnen de cybercriminelen de werking van het parlement en het nemen van beslissingen door de overheid beïnvloeden. Actie ondernemen vindt Bertholee lastig omdat landen als China en Rusland de aanvallen ontkennen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie