Gigabit dual band AC router

Review: Eminent EM4510

Redactie WINMAG Pro
Sinds jaar en dag staat Eminent bekend om de duidelijkheid en functionaliteit van zijn producten. Binnen bijna elk segment van netwerk- en andersoortige computerproducten is het merk zichtbaar. Wij gingen aan de slag met de EM4510, een Gigabit AC Router.

We geven toe, Eminent is niet een merk dat het op looks of buitensporige functionaliteiten gooit. Dat hoeft ook niet per se, zolang het de functionaliteit van het product niet in de weg zit. Zo ook de EM4510. Als je deze vergelijkt met routers van andere merken (ongeacht de specificaties), dan geldt hier: minimalisme.

De router ziet er op zich niet slecht uit, waardoor je het apparaat gerust in het zicht neer wilt zetten, maar één ding irriteert wel: de plaatsing van de antennes. Want de antennes zijn aan de voorkant van de router geplaatst in plaats van aan de achterkant. Dat staat niet mooi en bovendien blokkeert het de statuslampjes bovenop de router. We controleerden nog voor mogelijkheden tot wandbevestiging (wat je in ieder geval de mogelijkheid geeft tot het in de gaten houden van de statuslampjes), maar er zitten standaard geen openingen aan de onderkant van de router. Het is slechts een cosmetisch probleem, maar vreemd is het wel.

Specificaties

De router is voorzien van een WAN-poort en vier LAN-poorten, plus een WPS-knop aan de voorkant. Bovenop vind je de eerder genoemde antennes, twee voor de 2,4GHz-band en twee voor de 5GHz-band. Hiervoor worden uiteraard twee aparte netwerken aangemaakt. De 2,4GHz trekt tot aan 300Mbps, de 5GHz-band tot aan 867Mbps. Geen hoge snelheden, maar daar is de router ook niet naar geprijsd.

Installatie

Na het aansluiten van de router surf je simpelweg naar het IP-adres van het apparaat. Hier krijg je drie opties voor je kiezen: een algemene setup, een wizard voor internetinstellingen en een draadloze wizard. Per onderdeel heb je een standaard wachtwoord nodig die een slimme internetgebruiker uiteraard direct aanpast. De wizards zijn zeer gebruiksvriendelijk en je wordt niet opgezadeld met geavanceerde instellingen.

Functionaliteiten

Is het een my first router? Qua gebruiksvriendelijkheid wel, daar wijzen de wizards op. Ook een WPS-knop is aanwezig om snel je apparaat met het systeem te verbinden. Tot zover niets nieuws. Toch, de router heeft meer gemeen met geavanceerdere modellen dan je op het eerste gezicht denkt.

Zo kent het ook een ingebouwde firewall bijvoorbeeld, maar ook virtual servermogelijkheden. Daarover gesproken, het is jammer dat de router niet een fysieke USB-poort heeft om er bijvoorbeeld een printserver van te maken of een externe harde schijf aan te hangen voor multimediadoeleinden. Voor dat laatste geval leent de router zich in ieder geval wel goed, want ook uPnP en QoS worden gewoon ondersteund.


Eminent EM4510

De Eminent EM4510 is geen apparaat voor hardcore netwerkfreaks, daarvoor is het aantal opties te beperkt. Maar daarvoor is het apparaat ook helemaal niet bedoeld. Het is ‘gewoon’ een router die gemakkelijk te installeren is. Bovendien, de prijs is wel zo vriendelijk waardoor het mierenneuken zou zijn om over (het gebrek aan) functionaliteiten te klagen.

Adviesprijs: € 84,95 (excl. btw)
Wireless: 802.11a/b/g/n/ac
Snelheid: 2,4GHz (tot aan 300Mbps); 5GHz (tot aan 867Mbps)
Poorten: WAN; 4 x LAN
Info: eminent-online.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie