5 grensverleggende startups

Achtergrond: IT-startups in Nederland

Redactie WINMAG Pro
Het aantal startups - alleen al in ons land - is niet bij te houden. Zeker de beginnende bedrijven binnen de IT. Vijf van die startups verdienen volgens ons extra de aandacht vanwege de innovatiekracht en originaliteit. The IT-startups to watch in 2017.

1 Virtueel dineren

Dineren met een VR-bril op je neus. Het klinkt wellicht niet voor iedereen als een goed idee, maar wij zien een even geniaal als opmerkelijk initiatief. Naar aanleiding van een succesvol Virtual Reality-diner in 2016 is VR Dining als startup gelanceerd op de meest recente Horecava-beurs in januari. VR Dining is ontstaan uit een samenwerking tussen VR Owl en Deli XL. Met de innovatie wordt een speciaal menu gekoppeld aan verschillende Virtual Reality-ervaringen om zo kennis op te doen over de gerechten en de smaakbelevenis te beïnvloeden. Hierdoor wordt gezorgd voor een onderdompeling in de ervaring van eten met behulp van alle zintuigen.

Ontdek bijvoorbeeld het bos waar de truffels uit het gerecht zijn verzameld, geniet van een heerlijk glas wijn in een Zuid-Afrikaanse wijngaard of kijk mee met een slager die het vlees verwerkt. De Virtual Reality-ervaringen kunnen voor, tijdens en na de gerechten plaatsvinden. In het speciale VR Foodlab wordt in samenwerking met de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar een intensere smaakbeleving door middel van Virtual Reality. Deze kennis wordt vervolgens toegepast bij VR Dining. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Italiaans toetje zoeter te laten smaken met Virtual Reality zónder extra suiker toe te voegen. Let op: het flexibele concept gaat door heel Nederland toegepast worden, zo is het plan.

2 Het digitale safehouse

Gelukkig hebben steeds meer mensen in de smiezen dat hun data digitaal met lijft en leden (en encryptie) beschermd dient te worden. Een gegeven waar startup Schluss slim op inspeelt. Met de gelijknamige app krijgt de gebruiker weer de controle over zijn persoonlijke gegevens. Voor iedereen heeft Schluss een persoonlijke digitale safehouse, volgens de ontwikkelaars een volkomen veilige plek op het internet waar alle digitale spullen kunnen worden opgeborgen. Denk aan teksten, afbeeldingen en filmpjes. Alleen de gebruiker heeft de sleutel. Dus ook Schluss kan nooit in een safehouse meekijken.

De klant bepaalt met wie hij zijn gegevens deelt. Met mensen, bedrijven en instanties. Zo heeft men altijd overzicht en weet de gebruiker precies aan wie hij wat heeft gegeven. ‘Schluss heeft alles in zich om de nieuwe wereldstandaard te worden’, zegt Marie-José Hoefmans, de zogenaamde Chief Essential Officer van Schluss. Wij hopen het met haar mee.

3 De AI Board Member

De Leidse startup BotBoys ontwikkelaars van conversationele software voor B2B- en B2Cdoeleinden. Waar we dan precies aan moeten denken? Vincent Ulmer, een van de oprichters: 'Ik deed na een studie Japans een master theoretische cognitieve taalkunde. De hoofdvraag van dat vakgebied is: ‘hoe leg je mensentaal uit aan een computer?’. Daaruit volgde een spin-off aan de Universiteit Leiden, Infinese. Deze werkt voortdurend aan kwalitatieve taalmodellen en levert nu ook taaltechnologie voor mijn huidige startup, BotBoys.'

BotBoys
De Leidse startup BotBoys bestaat uit een groep ontwikkelaars van conversationele software

Daarnaast werkte Ulmer met cofounder Felix Paulusma in 2015 voor een WhatsApp-dienst, Manus genaamd, waaraan je alles kon vragen. 'Mensen bestelden pizza's, degenslikzwaarden, luchtballonvaarten, noem maar op. En wij zochten dat uit. De hoofdvraag daar was: ‘waarom kan je je smartphone niet gewoon ALLES vragen?’. ' Als je die twee ervaringen combineert, dan is het volgens de oprichters eigenlijk heel logisch dat ze een bedrijf in chatbots is begonnen. ‘Waarom kan je je 'zakcomputer' niet gewoon alles vragen, dat die het vervolgens automatisch regelt? En dat is wat wij nu langzaam waarmaken.’

De voornaamste ambitie van BotBoys? ‘Wij willen voor elk bedrijf een ‘AI Board Member’ maken. Dat is een kunstmatige intelligentie die functioneert als een JARVIS (uit ‘Iron Man’) of Data (uit ‘Star Trek’) van een bedrijf. Het weet alles van je producten en diensten, is aangesloten op de API's, kan klanten te woord staan, maar ook onpartijdig beslissingen suggereren aan de hand van data. Al het niet-creatieve werk gaat op den duur geautomatiseerd worden, en daar werken wij aan.’

4 Het eerste plug ’n playritregistratie- systeem

ULU, het Nederlandse connected carbedrijf dat telematica-oplossingen biedt, nam in 2016 hardwarefabrikant Velio Technologies over. Deze fabrikant uit het Chinese Shenzhen levert de ULU-dongels aan het Eindhovense bedrijf. Naast de overname zette ULU het groeigeld in voor de ontwikkeling van een nieuwe productlijn.

ULUEen belangrijke eerste stap die het bedrijf het afgelopen jaar gezet heeft, is het verkrijgen van het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Daarmee voldoen de ritgegevens die ULU voor de gebruiker verzamelt aan de eisen van de Belastingdienst. In navolging daarvan lanceerde de startup twee nieuwe producten: Ritregistratie MKB en Ritregistratie ZZP, toegespitst op de verschillende groepen gebruikers die baat hebben bij gebruik van de dongel en de bijbehorende app. ULU is het eerste plug ’n play-ritregistratiesysteem voor automobilisten dat het keurmerk van de belastingdienst krijgt. De uitgevoerde ritten worden automatisch bijgehouden, waarna de ondernemer de ritregistratie via het online platform van ULU kan downloaden en indienen bij de fiscus. Werkverkeer is via de app eenvoudig en sluitend te scheiden van privéritten. Ook voldoet het keurmerk aan strenge eisen op het gebied van fraudebestendigheid en privacy. Het installeren van de ULU-dongel in de auto vereist geen speciale kennis.

De gebruiker plaatst het apparaat zelf in de OBD-poort in de auto, te vergelijken met een USBpoort. Andere bestaande ritregistratiesystemen moeten ingebouwd worden en vergen hoge investeringen die voor de kleinere ondernemer niet lonend zijn. ZZP’ers maken na het plaatsen van de dongel tegen relatief lage kosten - nog geen 60 cent per dag - gebruik van de dienst. Naast ritregistratie houdt de ULU-app voor iOS en Android ook zaken bij als locatie, rijgedrag en onderhoudsstatus van de auto.

5 Bodycamtechnologie en mobiele videotechnologie

Het jonge Nederlandse technologiebedrijf Zepcam heeft het afgelopen jaar 1 miljoen euro aan financiering opgehaald voor verdere internationale uitbreiding. Zepcam is Europees marktleider op het gebied van bodycamtechnologie en mobiele videotechnologie. Met behulp van de financiering wil het bedrijf verder investeren in het technologieplatform voor livestreaming en videoverwerking. Een voorbeeld hiervan is de introductie van de Mobile Video Box 4G. De box is een plug & play-oplossing waarbij de beelden van bestaande beveiligingscamera's live kunnen worden gestreamd via 2G/ 3G/ 4G en wifi. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit de meldkamer live meekijken met de camera op een politiewagen of met de beelden gemaakt met de bodycam van een agent.

Zepcam ontwikkelt sinds 2009 bodycams en mobiele videosystemen voor professionele toepassingen. De producten worden toegepast in verschillende sectoren binnen de publieke en private sector, waaronder politie, brandweer, openbaar vervoer, hulpverleners, waardetransport en de industrie. De videosystemen helpen in het verzamelen van bewijsmateriaal en het vergroten van de veiligheid van personeel in het veld. Zepcam verkoopt haar totaaloplossingen vaak in samenwerking met bedrijven als Axis, Milestone, Genetec en Cisco. Zepcam levert inmiddels producten en services aan klanten in meer dan 40 landen.


Startup Village

Zonder hulp is een succesvolle startup niet gemakkelijk. Startup Village, een initiatief van Amsterdam Science Park, ACE Venture lab en UvA Holding, is zo'n steunpilaar en biedt plaats aan veelbelovende hightech startups. Het moet dit jaar verder uitgroeien tot een compleet dorp voorzien van diverse labs, eventruimtes, een community space en een aantal scale-upruimtes. ACE Venture Lab biedt coaching en Amsterdam Science Park de faciliteiten en het netwerk. Samen willen zij jonge ondernemers helpen hun wetenschappelijk onderbouwde ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten.

In Startup Village kunnen de kersverse ondernemers tegen een schappelijke huurprijs ruimtes van 5x12 of 5x6 meter geheel naar eigen smaak inrichten. Bovendien biedt ACE Venture Lab als huurbaas samen met Amsterdam Science Park een burennetwerk van ondernemers: van mede-starters tot grote multinationals. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie