Onderzoekers ontwikkelen methode om robot met gedachten te besturen

Redactie WINMAG Pro
Onderzoekers van de MIT hebben een technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk moet worden om robots met je hersenen te besturen.

Met behulp van een systeem die EEG-signalen opvangt van het brein is het mogelijk om te communiceren met robots, zo valt te lezen op de website van MIT. Het systeem signaleert en identificeert hersensignalen binnen 10 tot 30 milliseconden en richt zich specifiek op signalen van de hersenen die fouten aangeven. Dit betekent dus dat wanneer een robot een actie verkeerd uitvoert het systeem dit opvangt vanuit de hersensignalen van de gebruiker zodat de robot de fout direct herstelt.

Mentale besturing

‘Terwijl je naar de robot kijkt, hoef je het alleen maar mentaal eens of oneens met het handelen van de robot te zijn. Je hoeft jezelf niet te trainen om op een bepaalde manier te denken - de machine past zich aan jou aan, en niet andersom’, aldus onderzoeker Daniela Rus.

Rus heeft er vertrouwen in de technologie verder te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het supervisen van fabrieksrobots of autonome auto’s. In onderstaande video is de technologie in werking te zien.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie