CSR: Digitaal deltaplan in Nederland noodzaak

Redactie WINMAG Pro
Met een analogie naar het verhaal van Hans Brinker opent de speciale editie van het CSR Magazine van de Cyber Security Raad (CSR). De vergelijking van de jongen die met zijn vinger een gat in de dijk dichtte met het huidige cybersecuritylandschap is raak. Cybersecurity kan en moet beter in Nederland, en hier moet een plan voor komen.

Daarom geven topfunctionarissen uit overheid en bedrijfsleven hun visie op wat er nodig is om het digitale veiligheidsniveau in Nederland te verhogen in een speciale editie van het CSR Magazine. Zo zou de overheid er ondermeer goed aan doen om een zogenaamde ‘cybercommissaris’ of ‘hoge functionaris’ aan te stellen. Deze wordt dan verantwoordelijk voor een gestroomlijnd plan van aanpak voor digitale veiligheid, een digitaal deltaplan dus.

Niet alleen risico's, ook kansen

Hoewel er druk op de overheid staat om de lat voor digitale veiligheid te verhogen, wordt er ook van het bedrijfsleven verwacht dat zij hun verantwoordelijkheden nemen, stellen de diverse auteurs.  Er liggen ook zeker economische kansen voor het bedrijfsleven, zoals Nederland wereldwijd al gidsland is op het gebied van watermanagement.

Hiervoor zullen de handen wel ineen geslagen moeten worden tussen overheid en bedrijfsleven, en organisaties onderling. De kennis om de digitale veiligheid te verhogen s aanwezig, maar is op dit moment teveel versnipperd. Wel zijn er al initiatieven zoals het Nederlands Cyber Collectief en No More Ransom. Maar het kan altijd beter, en dus zijn overheid en bedrijfsleven nogmaals aan zet.

De speciale editie van CSR Magazine is hier te lezen (PDF).

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie