Grensbewaking VS controleert steeds vaker smartphones

Redactie WINMAG Pro
De Amerikaanse grensbewaking controleerde in 2016 meer smartphones dan een jaar eerder. Dit jaar lijkt het aantal wederom te stijgen.

Dat meldt NBC News op basis van gegevens afkomstig van het Department of Homeland Security. Waar het aantal controles in 2015 nog op zo’n 5.000 uitkwam, lag dat aantal in 2016 op ongeveer 25.000. Afgelopen februari werden zelfs al 5.000 smartphones doorzocht.

Controles

25 van de door NBC News bestudeerde Amerikanen geven aan dat de grensbewaking hen opdrong de telefoon inclusief wachtwoord te overhandigen. Soms was ontgrendelen voldoende. Bij 23 van deze gevallen ging het over moslims, waarbij sommige ondervraagd zijn over hun geloof.

Aan de grens is geen gerechtelijk bevel nodig voor het doorzoeken van persoonlijke bezittingen. Controleurs kunnen daarom inzage van elektronica eisen. Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor Amerikaanse burgers.

Reactie

‘Dit brengt echt een risico met zich mee voor de veiligheid en vrijheid voor de Amerikaanse mensen. Ordelievende Amerikanen worden in dit digitale sleepnet gevangen. Dit zal alleen maar groeien en groeien’, aldus Democratisch senator Ron Wyden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie