NAS voor dummies

Review: Drobo 5N

Redactie WINMAG Pro
Wie tegenwoordig op zoek is naar een efficiënte en veilige manier om veel data op te slaan, komt al snel uit bij een NAS. Maar het installeren van een NAS kan voor veel mensen vrij intimiderend zijn. Drobo is een vrij nieuwe speler in de wereld van NAS-opslag en wil dit voor iedereen toegankelijk maken.

De Drobo 5N is een kleine NAS met een minimaal design. Alle schijven zitten verborgen achter een magnetische plaat en de enige fysieke knop, de aan- en uitknop, zit mooi verstopt aan de achterkant. Wat wel zichtbaar is zijn een aantal kleine led-lampjes die de status van de verschillende schijven aangeven. Drobo heeft zijn uiterste best gemaakt om dit zo simpel mogelijk te maken en laat de status van de schijven zien door middel van een simpel stoplichtensysteem: bij groen licht werkt de schijf naar behoren, bij een geel licht heeft een schijf wat aandacht nodig (bijvoorbeeld omdat de schijf bijna vol zit) en bij een rood licht werkt de schijf niet of wordt deze niet gelezen.

Onderaan de NAS is nog een aantal kleine blauwe ledlampjes die een indicatie geven hoeveel opslagruimte er in totaal is verbruikt. Mochten de lampjes toch teveel aandacht trekken, dan is het ook mogelijk om deze te dimmen totdat ze nog maar net zichtbaar zijn. Een groot voordeel van de NASsystemen van Drobo, is dat het, in tegenstelling tot alle andere NAS-fabrikanten, mogelijk is om schijven te gebruiken van verschillende groottes, types, snelheden en merken. Het enige belangrijke is dat er minstens twee schijven in de NAS zitten.

Simpelweg opslag

Veel NAS-systemen die tegenwoordig op de markt verschijnen bieden veel meer dan alleen opslagruimte. Vaak zijn ze ontwikkeld tot hele mediacenters die je helemaal als losstaande computer kan gebruiken. De Drobo 5N is niet zo'n device en is echt alleen een opslagsysteem. Daar is helemaal niks mis mee, want om te surfen kan je natuurlijk ook gewoon je telefoon, tablet of computer pakken. Meestal werkt dit toch een stuk fijner dan surfen op een NAS/ mediacenter.

Echt voor dummies?

Ja. De Drobo 5N is echt kinderlijk eenvoudig. Verbind de NAS met je netwerk, download het Drobo Dashboard en het apparaat doet de rest. Binnen enkele minuten is de NAS helemaal ingesteld en kan je al je bestanden op je eigen cloud zetten. Zodra de 5N is gevonden door het dashboard kan je ook met enkele klikken een wachtwoord instellen zodat er geen ongewenste gasten tussen je gegevens kunnen snuffelen.

Mocht het om één of andere reden toch niet helemaal lukken, dan is op de website van Drobo een duidelijke stap-voor-stap installatiegids te bekijken waarin alles helder uitgelegd wordt.

Het weghalen, vervangen en toevoegen van schijven is bijna net zo simpel als het aanzetten van een cd, voeg een schijf toe en Drobo doet de rest. De Drobo 5N heeft er een beetje moete mee als je meerdere schijven tegelijk vervangt, maar als je hier een beetje rekening mee houdt, kan je de NAS zonder problemen helemaal naar wens aanpassen.

Drobo Apps

Om optimaal gebruik te maken van de Drobo 5N heeft het bedrijf verschillende apps ontwikkeld. Zo is er een app om op elk moment bij alle bestanden te kunnen die opgeslagen zijn, een app die alle foto's die je met je smartphone maakt, direct op je NAS op te slaan en een app waarmee je heel eenvoudig websites kunt beheren.


Drobo 5N

De Drobo 5N is, zoals Drobo belooft, een NAS voor dummies. Na een klein programmatje te installeren is het systeem vrijwel helemaal 'plug & play' en kan je je gegevens veilig opslaan. Het toevoegen, vervangen of verwijderen van schijven is zo eenvoudig als het laden van een ouderwetse cd en binnen enkele klikken is de NAS beveiligd tegen indringers.

Specificaties

Adviesprijs: € 429,- (exclusief harde schijven)
Bays: 5
Opslagcapaciteit: 64TB
Aansluitingen: 1x Gb ethernet
Info: drobo.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie