Gastexpert: Drones – waarom het bedrijfsleven ervan droomt

Redactie WINMAG Pro
Zweden is een dunbevolkt land. Er wonen slechts 21 mensen per vierkante meter (ter vergelijking: in Nederland zijn dat er zo’n 504), waarvan de meesten in de steden. Toch wonen ook in de omvangrijke bossen van Zweden wel degelijk mensen. En vrij comfortabel ook – het is in ieder geval niet zo dat zij het zonder elektriciteit en stromend water moeten stellen.

Je kunt je voorstellen dat het een kostbare aangelegenheid is om in dit soort afgelegen gebieden een elektriciteitsnetwerk aan te leggen. En omdat dat in dit geval ook nog dwars door een natuurgebied gaat, is het ondergronds aanleggen van de kabels een zeer kostbare en tijdsintensieve optie. Elektriciteit via hoogspanningskabels is in Zweden dan ook al jarenlang de norm. Die zijn immers eenvoudig aan te leggen en bovendien relatief goedkoop om te bouwen.

Het nadeel hiervan is dat ze onbeschut zijn en regelmatig worden blootgesteld aan heftige weersomstandigheden – harde wind en regen, maar ook onweersbuien. Het wil dus nog weleens voorkomen dat een omgewaaide boom zo’n elektriciteitskabel raakt. Servicemedewerkers moeten dan direct aan de slag om het netwerk zo snel mogelijk te herstellen. En dus moeten ze zo snel mogelijk weten waar de versperring zich precies bevindt.

Drones

Van helikopters naar drones

Tot op heden werden hiervoor helikopters ingevlogen om op onderzoek uit te gaan. Maar het inzetten van drones voor dit doeleinde is natuurlijk veel efficiënter. In plaats van een beperkt aantal dure helikopters – inclusief piloot – erop uit te sturen, kunnen meerdere drones tegelijkertijd ingevlogen worden. Deze sturen videobeelden naar de controlekamer, zodat medewerkers direct zien waar het obstakel zich bevindt. Een nieuw proof of concept maakt het zelfs mogelijk om deze beelden te koppelen aan het Internet of Things (IoT). Bijvoorbeeld met software die de beelden realtime analyseert en versperringen direct opmerkt. Zodra dat gebeurt, wordt automatisch een werkorder ingepland. Gecombineerd met oplossingen voor planningsoptimalisatie, wordt de monteur op een optimale manier ingezet.

Drones maken processen dus sneller, veiliger, eenvoudiger, goedkoper en efficiënter. En door ze te combineren met het Internet of Things, kunnen ze zelfs voor een ware revolutie zorgen. Dat geldt natuurlijk voor veel meer branches. Denk aan grote windmolenparken, afgelegen zonneparken of oliepijplijnen, waarbij een vloot van slimme drones snel en efficiënt problemen in kaart kan brengen en downtime verminderen. Maar ook in de offshore-industrie is de toepassing van drones denkbaar, bijvoorbeeld om het onderhoud van schepen of boorplatformen in goede banen te leiden. Overal waar het voor mensen moeilijk, gevaarlijk of kostbaar is om te komen, kunnen drones van toegevoegde waarde zijn.

A new way to think about drones and business applications - IFS Blog

Drones als vliegende start van digitale transformatie

Prachtig toch, die digitale transformatie? De mogelijkheden zijn eindeloos, mits aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. Zo moet de focus niet te veel liggen op de afzonderlijke technologieën, maar juist op de mogelijkheden van organisaties. Want de kracht ligt ‘m niet in de technologieën an sich, maar vooral in de manier waarop meerdere technologieën elkaar versterken. Daarnaast moet er aandacht zijn voor de menselijke kant van technologie. Uiteindelijk is digitale transformatie niet alleen het toepassen van nieuwe technologieën om nieuwe dingen te doen – het gaat erom dat je dezelfde dingen doet, maar dan beter. Mogelijkheden om te transformeren zijn er altijd – drones zijn slechts één manier om de toekomst binnen handbereik te krijgen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie