Review: ASUSPRO B9440U

Redactie WINMAG Pro
Zakelijke notebooks saai? Dacht het niet. De ASUSPRO B9440U bewijst dat er veel meer uit de notebook te halen valt dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Vaak doen zakelijke notebooks wat bulky aan. Niet vreemd gezien bepaalde features - met name op securityvlak - gewoon ruimte vereisen. Dat lijkt echter over te zijn. ASUS laat zien hoe het ook kan en legt met de ASUSPRO B9440U de lat meteen behoorlijk hoog.

Behuizing

De behuizing van de notebook is bijzonder mooi. De aluminium behuizing zorgt er voor dat deze zeer stevig is, maar ziet er ook erg mooi uit. Gaaf ook hoe ASUS de hoeken van de notebook scherp heeft gehouden in plaats van de afgeronde hoeken die we zo vaak tegenkomen. Het helpt de zakelijke uitstraling van het device in ieder geval. Ook indrukwekkend: het praktisch bezelloze display. Geen touchscreen, maar dat zien we juist als een voordeel. Het stelt ASUS in staat om te kiezen voor een mat scherm wat werken in fel licht of buiten eenvoudiger maakt. Er is echter niet ingeleverd op gebruik in de praktijk. Zo kent de onderkant van het display een stuk verlenging waar de notebook op rust wanneer je deze hebt uitgeklapt. Het plaatst het keyboard schuin en daarmee is typen op dit systeem een stuk prettiger dan wanneer het keyboard plat is geplaatst.

Mobiel & functioneel

ASUSPRO B9440UAan weerszijden van de notebook vind je een USB-C-aansluiting. Met beide aansluitingen is de notebook op te laden terwijl de linker aansluiting ook een DisplayPort-aansluiting ondersteunt. De twee USB-C-poorten zijn op een gemengde mic/headphone-ingang na de enige aansluitingen die je op het apparaat vindt. ASUS levert bij de notebook een adapter die je een USB 3.0-poort, een HDMI-poort en een USB-C-aansluiting geeft. De optie tot aansluitingen is een prettige. Immers, je bent zo mobiel als je zelf wilt, maar heb je toch diverse extra aansluitingen nodig, dan kun je altijd nog een adapter aansluiten. Bovendien benadrukken de USB-C-poorten aan weerszijden dat het aansluiten van een adapter of het opladen van de notebook je niet bindt aan een plek.

Praktijk

Werken op de ASUSPRO B9440U is om kort te zijn een genot. Ondanks het compacte formaat kennen de toetsen op het keyboard wel de nodige travel, wat uiteraard spreekt voor het apparaat. Ook prettig is dat de vingerafdrukscanner rechtsboven is geplaatst in plaats van op of naast het touchpad. Zo zit deze verder niet in de weg en het geeft het keyboard tevens een opgeruimde uitstraling. Het display is mat en dat geeft je een aanzienlijk voordeel wanneer je werkt in fel verlichte omgevingen. Zelf buiten werken is geen probleem.

Trouwens, het display is volledig plat te plaatsen in een hoek van 90 graden, dus je kunt ook met een groep vanaf een tafel kijken wat er op het scherm gebeurt. Tijdens het werken op het apparaat ging de accu tot aan tien uur mee bij gemiddeld gebruik, wat je eventueel kunt rekken door functionaliteiten uit te schakelen. Denk aan het backlit keyboard bijvoorbeeld. Trouwens, het backlit keyboard kent gradaties in plaats van dat deze slechts in- en uit te schakelen is. Veel gebruikten we het niet, maar het is een aardig detail. De accu is trouwens binnen een half uur tot 50 procent op te laden, dus zonder stroom kom je niet meer te zitten.

Uitbreiden

Hoewel je met de bijgeleverde adapter al de nodige poorten bij het notebook krijgt is het mogelijk dat je toch behoefte hebt aan nog meer poorten. Denk aan een kaartlezer of een ethernetaansluiting. Hierom heeft ASUS de SimPro Dock uitgebracht. Je breidt de notebook uit met ondermeer één VGA-poort, twee DisplayPorts, één HDMI -poort, een mic/headphone-ingang, vier USB-A- en vier USB 3.0-poorten, een USB-C-poort, een ethernetpoort en een SD-kaartlezer.

Prettig communiceren

Hoewel de notebook geen ingebouwde cam heeft is er wel gedacht aan diverse communicatiedoeleinden. Dit uit zich met name in de ingebouwde speakers van Harman/Kardon. Het geluid hieruit is - anders dan bij veel andere notebooks- behoorlijk hoog van kwaliteit. Doordat de speakers aan de onderkant zijn geplaatst, de plek waar de notebook schuin afloopt, kaatst het geluid terug naar de gebruiker. Zo is het houden van Skype-meetings met de notebook een eitje.


ASUSPRO B9440U

ASUS combineert op zeer prettige wijze een mooie luxe uitstraling met functionaliteit in de ASUSPRO B9440U. Ondanks het bescheiden formaat is er niet ingeleverd op specificaties. Het design is behoorlijk uitgekiend waardoor het apparaat ergonomisch lekker werkt en zich dat weer niet uit in een bulky notebook.

Prijs: vanaf € 1299,- (betreft i5 ); geteste versie is de i7 (€ 1599,-)
CPU: Intel Core i7 (vPro optioneel)
Geheugen: 16GB
Opslag: 512GB
Display: 14”
Resolutie: 1920x1080
OS: Windows 10 Pro
Aansluitingen: 2 x USB-C (uitbreidbaar)
Info: asus.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie