'De blockchain zet oplichters buitenspel'

'De blockchain kan het klimaat redden'

Redactie WINMAG Pro
De blockchain is hot, onlangs bereikte de Bitcoin nog een waarde van 2000 dollar. Maar de technologie kan meer dan alleen het produceren van valuta, het klimaat redden bijvoorbeeld.

Dat stelt bioloog Guillame Chapron. Een blockchain is een systeem dat een unieke code geeft aan ieder stukje informatie, in het geval van de Bitcoin kan een munt dus geen twee keer worden uitgegeven omdat de code zich al verplaatst heeft. Oplichting is dan moeilijk.

Veel milieuproblemen ontstaan volgens Chapron door mensen die informatie verdraaien. Neem bijvoorbeeld de verkoop van biologische producten. Nu is het lastig te achterhalen of een product met een biologisch keurmerk ook werkelijk biologisch geproduceerd is. Als ieder product nu een unieke code krijgt, is de oorsprong veel makkelijker na te gaan. 

Niet iedereen wil blockchain

Om dit systeem te laten werken moet natuurlijk iedereen meedoen. Overheden zijn al terughoudend bij de Bitcoin, dus de vraag is of ze andere toepassingen wel waarderen.

Maar volgens Chapron is het net als met de drukpers. Toen die werd uitgevonden, probeerde de Katholieke kerk de verkoop te verbieden. Maar de technologie verspreidde zich zo snel, dat de kerk er geen greep op kreeg. Zo zou het ook moeten gaan met de blockchain.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie