De chatbots kunnen zelfs liegen om hun zin te krijgen

Facebook leert chatbots te onderhandelen

Redactie WINMAG Pro
Facebook heeft een zijn chatbots geleerd hoe ze moeten onderhandelen, zodat ze uiteindelijk beter worden in gesprekken voeren en beredeneren.

In een blog legt Facebook uit hoe het onderzoek naar de onderhandelende chatbot verloopt.

De onderzoekers presenteerden twee chatbots een verzameling spullen: een boek, twee hoeden en drie ballen. De bots zijn zo geprogrammeerd dat ze andere spullen willen dan de ander, dus een andere waarde toekennen aan de ballen of het boek dan de chatbot waarmee ze praten. Beide bots krijgen vervolgens de taak om met zo veel mogelijk waarde uit de onderhandeling te komen. 

Facebook liet de chatbots putten uit een 5808 menselijke dialogen, die een totaal van duizend woorden bevatten. De bots leren om menselijke compromissluiting te imiteren.

Liegen

In het onderzoek kwam het ook voor dat een chatbot loog om zijn zin te krijgen. De bot deed alsof hij interesse had in bepaalde spullen, om zo de onderhandeling naar zijn eigen hand te zetten en zijn werkelijke zin te krijgen.

M

Facebook zegt dat het nog niet van plan is om de onderhandelingsfunctie toe te voegen aan Facebooks digitale assistent M, maar het bedrijf maakt de technologie wel beschikbaar voor ontwikkelaars

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie