Razendsnelle ac-router

Review: Synology RT2600ac

Redactie WINMAG Pro

Synology breidde in 2015 haar portfolio uit met de presentatie van de RT1900ac-router. Een logische stap voor de netwerkleverancier die al een stevige positie bekleedt in het leveren van storage- en surveillance-oplossingen. De RT2600ac is hun nieuwste router en wij gingen ermee aan de slag.

Wat uiterlijk betreft is de RT2600ac-router er één als alle andere: zwart en sober en aangekleed met vier antennes. Uiteraard is de behuizing voorzien van Synology’s herkenbare logo, gestanst aan de bovenkant. Aan de achterkant vind je een WANpoort en vier LAN-poorten. Van de vier LAN-poorten is er trouwens één te herconfigureren als WAN-poort, wat handig is wanneer continuïteit belangrijk is en je behoefte hebt aan een failover-poort. Ook bevindt zich hier een USB 2.0-poort voor extra storage of om er een netwerkprinter op aan te sluiten. Aan de linkerkant vind je een USB 3.0-poort en aan de voorkant nog ruimte voor een SD-kaart. Verder vind je een ejectknop op de router om externe media veilig te verwijderen. Een WPS- en wifi-knop is ook aanwezig.

Specificaties

Binnenin de router vind je een ARM-CPU van 1,7Ghz en intern geheugen van 512MB. Aangezien Synology ook mikt op de nodige opslag met Synology Router Manager (SRM) is het apparaat ook voorzien van 4GB aan storage, uiteraard uit te breiden via de USB-poorten of de SD-kaartlezer. Zoals je mag verwachten heeft Synology bij deze router de doorvoersnelheden opgevoerd. Het betreft een dualbandrouter en dus ondersteunt het apparaat verbindingen op zowel de 2,4Ghz-band als de 5Ghz-band. Op de 2,4Ghz-band heb je de beschikking over doorvoersnelheden tot om en nabij de 800Mbps, op de 5Ghz-band meet de doorvoersnelheid 1.73Gbps. De router ondersteunt verder ook MU-MIMO en beamforming. De genoemde prestaties gelden overigens enkel op papier, de werkelijke snelheden hangen sterk af van hoe je je netwerk hebt ingericht. Verder zijn de prestaties niet zeer indrukwekkend, maar ook zeker niet slecht.

Snelheid configureren

We noemden al de mogelijkheid tot het configureren van de eerste LAN-poort tot WANpoort, wat de RT2600ac automatisch interessant maakt voor zakelijke omgevingen die graag meer zekerheid hebben of behoefte aan een grotere doorvoersnelheid. Want een tweede WAN-poort betekent een theoretische bandbreedte-verhoging tot aan 2Gbps. In de failover-configuratie is de eerste WAN-poort de actieve poort met de eerste ethernetpoort als tweede passieve WAN-poort. Wanneer je kiest voor een configuratie waarmee de bandbreedte verhoogd wordt, zijn zowel de WANpoort als de eerste ethernetpoort actief in een 60/40 procent-constructie.

Synology Router Manager

Een groot voordeel dat Synology ten opzichte van de concurrentie heeft, is een hele goede naam op besturingssysteemgebied die perfect in tandem werkt met hun hardware. Hun DiskStation Manager-besturingssysteem (DSM) is een lekker toegankelijk operating system, makkelijk in het gebruik en met een zeer vriendelijke interface. Synology heeft de RT2600ac voorzien van een eigen besturingssysteem, Synology Router Manager (SRM). Het is helemaal ingericht zoals DSM. Als je bekend bent met dat besturingssysteem, voel je je in SRM direct thuis. Dan wordt ook duidelijk waarom de router een sd-poort aan boord heeft, want zoals in DSM, kun je ook in SRM pakketten installeren om de functies van de router uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een pakket voor een VPN-server of een media server-pakket wanneer je veel multimedia consumeert. Via SRM krijg je ook meer geavanceerde opties tot je beschikking om de router naar smaak te configureren. Het toewijzen van bandbreedte aan connected devices bijvoorbeeld, of de toegang weigeren of beperken van bepaalde apparatuur tot bepaalde websites. Ook kun je de rol van de router zelf aanpassen. Maak er bijvoorbeeld een access point van, waarbij de WAN-poort een extra LAN-poort wordt.


Met Synology Router Manager stel je je router minutieus in.

QuickConnect

Synology zet hoog in op QuickConnect, wat de RT2600ac ook ondersteunt. Deze service biedt Synology aan al haar klanten en werkt via een online accountsysteem. Hiermee kun je waar dan ook ter wereld jouw eigen netwerk bereiken, zonder dat je je netwerk moet configureren om dit mogelijk te maken. Handig als je een bestand nodig hebt op je NAS en je van huis bent. Het is echt gericht op minder technisch onderlegde mensen waarmee Synology, samen met DSM en SRM, geavanceerde netwerkapparatuur toegankelijk maakt voor iedereen.

Sterk beheer

Ben je technisch onderlegd of heeft jouw organisatie een IT-manager in huis, dan laat SRM je middels diverse traffic-tools het verkeer op je bedrijfsnetwerk controleren en managen. Zo kun je met Application Layer QoS het verkeer op het netwerk in de gaten houden en, waar nodig, gebruikers die teveel bandbreedte gebruiken restricties opleggen. Ook de intelligente webfilter werkt naar behoren. Je vinkt gewoon enkele thematische sleutelwoorden aan (denk aan 'seks' of 'drugs') en de router doet de rest. De nadruk ligt op 'intelligent', waardoor alleen typische 'not safe for work'-sites geblokkeerd worden.

VPN

Met VPN Plus biedt Synology haar klanten een veilige netwerkomgeving voor iedereen. Bovendien bevat VPN Plus een breed scala aan tools voor machtigings- en trafficbeheer. Beheerders kunnen hiermee hun netwerk visualiseren en optimaliseren. De uitgebreide ondersteuning van protocollen zoals SSTP, OpenVPN, PPTP en L2TP over IPSec garandeert de probleemloze integratie van VPN Plus in alle omgevingen. Dat betekent dat praktisch iedere organisatie, maar ook particulieren, de service makkelijk kunnen gebruiken.


Synology RT2600ac

De Synology RT2600ac is misschien geen spraakmakende router en is qua specificaties ook niet top of the line, maar hier staat wel het fantastische gestroomlijnde SRM tegenover waarmee je de router de functionaliteiten geeft die je zelf kiest. Bovendien is hier rekening mee gehouden met de opslag in de router die 4GB meet. Het is een veelzijdige, betrouwbare router, makkelijk in te stellen en beheersbaar én inzetbaar voor iedereen. En dat maakt de router tot een prima keuze voor zowel particuliere gebruikers als om zakelijk ingezet te worden.

Specificaties:

Adviesprijs: € 254,-
CPU: ARM 1,7GHz
RAM: 512MB
OS: Synology Router Manager
Wireless: 802.11a/b/g/n/ac
Snelheid: 2,4GHz (tot aan 800Mbps); 5GHz (tot aan 1.73Gbps)
Poorten: 1 x WAN; 4 x LAN; USB 3.0; USB 2.0; SD-poort
Info: synology.com

 

 

 

 

 

 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie