Gastexpert: Van werken op kantoor, naar thuis werken, naar overal werken

Redactie WINMAG Pro
Uit het onlangs gepubliceerde onderzoek, ‘toekomst van kantoren’ van het Centraal Planbureau (CPB), blijkt dat Nederland in 2050 nog maar 50% van zijn huidige kantoorruimte nodig heeft. Het is niet ondenkbaar dat dit gedeeltelijk komt door de Wet flexibel werken, die is aangenomen door de Nederlandse regering op 14 april 2015.

Deze wet maakt het voor werknemers van Nederlandse bedrijven mogelijk om werkuren flexibeler in te delen en thuis te werken. Werknemers kunnen hierdoor niet alleen het aantal uren dat zij werken aanpassen maar ook de plek waar zij werken. Dit heeft een impact op de vereiste hoeveelheid kantoorruimte zoals het onderzoek van het CPB aantoont.

Deze wet is het antwoord op enkele veranderingen binnen de beroepsbevolking, technologie en de wereldwijde afgesproken verlaging van CO2-uitstoot.

Veranderingen binnen de beroepbevolking en technologische ontwikkelingen

Millennials (18-34 jaar), die opgegroeid zijn met mobiele apparaten, verwachten dat zij op afstand kunnen werken. Echter, het gedrag verandert binnen alle leeftijdsgroepen. De afgelopen twee decennia zijn laptops, tablets en smartphones essentieel onderdeel van het dagelijks leven, mensen verwachten deze vorm van mobiliteit ook in hun werkleven. Volgens onderzoek van het Institute of Leadership & Management, moeten
organisaties die talenten willen aantrekken en behouden zich aanpassen aan de veranderingen in de samenleving en de technologie die hiermee gepaard gaat.

Verlagen CO2-uitstoot

Hoewel de Wet flexibel werken in eerste instantie als doel had om de balans tussen werk en privé voor werknemers te verbeteren blijkt het ook nog een ander voordeel te hebben, namelijk dat het het een positieve impact heeft op de verkeersdrukte. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), claimt dat wegverkeer veruit het meeste bijdraagt aan CO2-uitstoot. Bovendien toont onderzoek van Ecofys voor WNF aan dat thuiswerken een significante impact heeft op het verlagen van CO2-uitstoot.

De laatste jaren bestaat er binnen het flexibel werken ook de optie om vanaf andere plekken te werken. Dit werken op afstand vergt technologie die communicatie op afstand mogelijk maakt. Communicatie op afstand wordt beter bij het gebruik van video. Voice-only calls, e-mail of instant messages (IM) bevatten niet het face-to-face aspect, wat essentieel is bij het creëren van team spirit en productiviteit. Video kan helpen bij het dichten van dit gat. Je kunt dus stellen dat de juiste technologie belangrijk is om succesvol samen te werken. Het is daarom cruciaal dat de technologiesector er alles aan doet om deze anywhere working ontwikkeling verder vorm te geven.

De technologie, die deze nieuwe manier van werken efficiënt maakt, speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de productiviteit en teamwork. Omdat er vele manieren zijn om een anywhere working cultuur aan te nemen, zullen bedrijven moeten zoeken naar een oplossing die eerlijk is, voor iedereen werkt en het ethos van bedrijven weerspiegelt. Soms betekent dit dat er een oplossing uitgerold wordt voor iedereen, maar soms kan het ook beter zijn om oplossingen case-by-case te bekijken. Wat je benadering ook is, voor mij is er slechts één ding zeker: anywhere working is goed voor iedereen en het kan succesvol uitpakken wanneer je de juiste technologie gebruikt die je helpt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie