MKB Proof 2017: HP Elite x3

HP
Redactie WINMAG Pro
Dat Windows 10 iets zou gaan betekenen voor de werkplek stond al vast. Het Windowsecosysteem is immers vergroeid met de zakelijke markt. ‘Hoe’ was echter de vraag, met een besturingssysteem dat eenzelfde kernel deelt op zowel de desktop als mobiele devices. HP heeft een antwoord: de Elite x3.

HP wil de Elite x3 niet zomaar op de markt brengen en doet er alles aan om te begrijpen wat zakelijke gebruikers nodig hebben. Dit is geen gok van HP, maar gebaseerd op onderzoek, gesprekken met klanten en natuurlijk de jarenlange kennis die HP heeft van de zakelijke markt. In ieder geval valt op hoe lekker de smartphone in de hand ligt. De afmetingen zijn precies goed met subtiel afgeronde kanten die wel bijdragen aan een lekkere grip, maar het toestel geen Fisher-Price-cachet geeft. Het klinkt misschien belachelijk, maar image is everything en de buitenkant bepaalt ongeveer tachtig procent van het image, dus het is goed nieuws voor HP dat ze hieraan gedacht hebben. Ook is het gaaf dat het design van de Elite-lijn is doorgetrokken naar dit apparaat. Met een zwart design, amper bezel, een matte achterkant en de karakteristieke Bang & Olufsen-speakers in het grijs, zoals je die ook tegenkomt op de Pro Slate’s van HP, is het een looker. Sommige zouden zeggen ‘sober’, maar als met name de Microsoft Lumia-lijn het referentiekader is van mobiele Windows 10-devices, is dat ook niet vreemd.

Specificaties

De smartphone heeft een display van 5.8-inch en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het toestel is voorzien van een OLED-paneel. Dat maakt dat de helderheid behoorlijk hoog ligt en de Elite x3 prima geschikt is om er ook in fel licht mee te werken. Binnenin vinden we een Qualcomm 820 SoC met 4GB aan RAM, twee belangrijke specificaties die de Elite x3 een desktop op zakformaat maken. Met verder 64GB aan opslag is het plaatje compleet. Hierbij is overigens nog iets belangrijk op te merken. Via MicroSD is de opslag op te schalen naar een maximum van 2TB, een hoeveelheid die op het moment nog helemaal niet verkrijgbaar is via MicroSD. Het heeft echter een belangrijke reden en dat is de lange termijn. HP wil namelijk dat organisaties de aanschaf van een Elite x3 zien als een toekomstvaste investering. Daarom is het toestel voorzien van standaarden die nu wellicht nog niet zo gangbaar zijn, maar dat in de toekomst wel zullen zijn.

Security

Security staat met stip op nummer 1 op de lijst van prioriteiten waar verantwoordelijken voor de IT binnen organisaties zich zorgen over maken. Het feit dat het op dat gebied in ieder geval wel goed zit bij de HP Elite x3, moet daarom de kopzorgen wegnemen in het managen van de apparatuur. Het toestel is namelijk op drie niveaus beveiligd. Allereerst de bescherming die Qualcomm zelf implementeert in haar SoC’s (bijvoorbeeld secure boot), dan de beveiligingslaag die Microsoft in het Windows 10-besturingssysteem heeft ingebouwd (zoals de bekendste Windows 10-feature: Windows Hello) en tenslotte de hard- en software-securityfeatures die HP haar eigen hardware meegeeft, zoals image encryptie en Bitlocker-ondersteuning. Ook interessant is de mogelijkheid tot VPN-verbindingen, die van zichzelf al behoorlijk veilig zijn, voorzien van SSLondersteuning. Het benodigde certificaat geldt daarmee als een extra laag beveiliging wanneer je met de Elite x3 communiceert met het bedrijfsnetwerk.

HP Desk Dock

De HP Desk Dock is precies dat: een dock waarin je de Elite x3 klikt. De dock sluit je aan op een monitor. Windows 10 herkent de dock, en met behulp van Continuum verandert je werkomgeving in een desktopvariant. De dock zelf laadt tegelijkertijd de Elite x3 op en biedt daarnaast extra poorten.

HP Lap Dock

Nog interessanter is de HP Lap Dock, waarvan we verwachten dat die wel wat stof doet opwaaien. Op het eerste gezicht doet de Lap Dock denken aan een laptop. Het is echter enkel een display en accu met keyboard en bovendien voorzien van usb-c-poort (natuurlijk). Je hangt je Elite x3 aan de Lap Dock en je hebt letterlijk een full blown-laptop.

Virtueel werk

De Elite x3 ondersteunt de VMware Horizon-clients en Citrix Receiver waarmee je respectievelijk toegang krijgt tot de virtuele VMware Horizondesktop en XenDesktop- en XenApp-omgevingen. Dit betekent dat je onderweg volop kunt werken in de virtuele omgeving waarmee je organisatie werkt. Dit laat tevens zien dat het Elite x3-platform zeer flexibel is en eigenlijk door elke organisatie, ongeacht grootte of de inrichting van de IT, in te zetten is. Dit spreekt uiteraard voor het platform en maakt het een prima keuze wanneer organisaties op zoek zijn naar een complementair platform voor mobiel werken wanneer er een digitaliseringsslag gemaakt wordt binnen de organisatie.

Conclusie

Het is altijd afwachten of een product als de Elite x3 aanslaat. Bovendien is het een product gericht op de zakelijke markt. Het is niet 'zomaar' een Windows 10-device, maar daadwerkelijk een desktop verenigd met een smartphone. We hopen dat dit product tractie krijgt en het begin is van een platform wat volop geadopteerd wordt door de zakelijke markt.

Prijs: € 845,79 inc. btw
Info: hp.com

+ Een desktopervaring op een smartphone
+ VMware Horizon-clients en Citrix Receiver geven je de mogelijkheid tot het streamen van 32- en 64-bits applicaties.
+ De Lap Dock maakt van het platform een notebook

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie