Stuxnet onderzocht in 2Doc-documentaire Zero Days

Redactie WINMAG Pro
Documentairemaker Alex Gibney gaat in 2Doc: Zero Days op zoek naar de hackers die enkele jaren geleden malware Stuxnet verspreidden. Dit virus sloeg oncontroleerbaar op hol en was geavanceerder dan wat security-organisaties tot dan toe tegen zijn gekomen.

Stuxnet blijkt in staat fysieke veranderingen in machines te bewerkstelligen. Zo werden verschillende centrifuges in een Iraanse kerncentrale door Stuxnet op hol gebracht en gesloopt. Gibney komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleair programma van Iran te saboteren.

Het virus werd zo zwaar geheimgehouden dat tot op de dag van vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven, laat staan verantwoordelijkheid heeft genomen.

Zero Days

2Doc: Zero Days doorbreekt deze geheimhouding door nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapenprogramma bloot te leggen. Binnen milliseconden kunnen deze wapens een infrastructuur – zoals elektriciteitsnetten, ziekenhuizen, transportsystemen en waterzuiveringsinstallaties – platleggen of vernietigen, ongeacht de afstand en zonder dat het doelwit er ooit achter zal komen wie de aanval heeft uitgevoerd. 

2Doc: Zero Days wordt woensdag 23 augustus om 22.40 uur uitgezonden op NPO 2

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie