Cross-platform software Parallels 13 gelanceerd

Redactie WINMAG Pro
Parallels loopt al even mee in het mogelijk maken van cross-platform gebruik van software waarbij dat native niet ondersteund wordt. De software is inmiddels aangekomen bij versie 13.

Met Parallels draai je je Apple-device in een handomdraai om in een Windows-device of elk ander willekeurig OS. Dat ging altijd al redelijk makkelijk maar nu is het voor iedereen doodsimpel om het OS van Microsoft draaiende te krijgen op je Mac. Bij het starten van de software krijg je direct de optie om Windows te downloaden en deze als virtual machine (VM) toe te voegen aan Parallels. Met een enkele muisklik wel te verstaan.

Windows op een Apple-device

Met Parallels breidt je macOS uit met alles wat Windows te bieden heeft. Nieuw zijn onder andere de functie om picture-in-picture verschillende VM’s naast elkaar te draaien. Live, dus je schakelt van OS zonder van scherm te wisselen.

Parallels 13

Ook nieuw: de single applicatie-functie waarmee je in staat bent om met een enkele klik een Windows-applicatie op te starten vanuit macOS alsof het een native app is. Deze optie is enkel beschikbaar in de Business Edition van Parallels 13, deze verschijnt dit najaar.

Parallels Desktop 13 biedt Mac Touch Bar integratie voor Microsoft Outlook, Word, Excel en PowerPoint. Daarnaast is er ook integratie mogelijk op browsers zoals: Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera. Wie het Windows startmenu of bureaublad gebruikt, kan in Parallels Desktop 13 via de Touch Bar werken met onderdelen die aan de taakbalk zijn vastgemaakt. Daarnaast is het mogelijk om Cortana in te schakelen, taakbeheer te openen en instellingen aan te passen.

Indien de standaard set aan functietoetsen niet genoeg is, kunnen er andere Windows-toepassingen die in Parallels Desktop werken, snel naar eigen wens toegankelijk worden gemaakt via veelgebruikte Touch Bar acties.

Parallels Desktop kan niet alleen bestaande Mac-functies uitbreiden, het kan ook voortbouwen op tools uit Windows. Parallels Desktop 13 integreert de People Bar uit Windows 10 Insider Preview build 16232, dit is een toekomstige Windows 10-functie waarmee gebruikers contactpersonen kunnen koppelen aan de taakbalk. Waar Windows het aantal People Bar contacten beperkt tot drie, stelt de Mac Dock geen beperkingen aan het aantal favoriete contactpersonen en kan het de foto's groter weergeven om ze eenvoudiger te kunnen bekijken.

Verhoging prestaties

Een VM draaien vraagt altijd wat van je resources, wat reden is geweest voor Parallels om dit voor de nieuwe versie flink onder handen te nemen. De prestatieverbeteringen zijn:

  • Tot 100 procent verbeterde prestaties voor External Thunderbolt SSD-drives (bijna net zo goed als het origineel);
  • Tot 50 procent snellere Snapshots voor VM’s met een groot geheugen;
  • Tot 47 procent sneller werken in Windows-bestanden in Windows op roterende schijven;
  • Tot 47 procent sneller werken met Windows-bestanden op de Mac;
  • Tot 40 procent snellere USB-prestaties in de meeste scenario’s;
  • OpenGL 3 ondersteuning is toegevoegd voor DIALux evo professional lighting design software en het populaire strategiespel Northgard.

Uitgebreide toolbox

Vorig jaar introduceerde Parallels de toolbox, een set aan losse tools om de productiviteit te verhogen. Deze is ook inbegrepen in de Pro-editie van Parallels 13, maar ook los verkrijgbaar. In de toolbox vind je ondermeer oplossingen voor het schoonmaken van je HDD of SSD,, screenshots maken of opnemen vanaf het scherm, het archiveren van bestanden en nog veel meer.

Een uitgebreide beschrijving van wat je allemaal kunt doen met Toolbox vind je hier.

Parallels 13: Toolbox

Beschikbaarheid

Parallels Desktop 13 voor Mac, Parallels Desktop voor Mac Pro en Parallels Desktop voor Mac Business zijn online verkrijgbaar via parallels.com/desktop. Abonnees en gebruikers van Parallels Desktop 11 en 12 kunnen een upgrade downloaden via parallels.com/upgradepd13.

Prijzen

  • Parallels Desktop 13 voor Mac: € 79,99
  • Upgrade voor bestaande klanten: € 49,99
  • Upgrade naar Parallels Desktop Pro Edition-abonnement: € 99,99 per jaar of levenslang
  • Parallels Desktop voor Mac Pro Edition en Business Edition: € 99,99 per jaar.
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie