Domstad blijkt Bot-stad

Utrecht in Europese top van aantal bot-infecties

Redactie WINMAG Pro
Opmerkelijk: Utrecht was in Nederland gastheer van het grootste aantal bot-infecties. 6,7 miljoen bots hebben zich in 2016 bij het wereldwijde botnet aangesloten waarbij Europa bijna een-vijfde (18,7 procent) van de wereldwijde botpopulatie voor haar rekening neemt.

Dat blijkt uit cijfers van Norton by Symantec, een jaar na de eerste grote aanval van het Mirai-botnet.

Bots zijn op internet aangesloten apparaten geïnfecteerd met malware dat hackers in staat stelt om van afstand de controle over verschillende apparaten tegelijkertijd te nemen. Gecombineerd vormen deze apparaten krachtige botnetwerken (botnets) die malware kunnen verspreiden, spam kunnen genereren en andere vormen van misdaad en online fraude kunnen plegen. 

Hoe doet Nederland het als land?

Nederland staat achtste op de Europese ranking van top tien landen betreffende botinfecties, waarmee Nederland 0,84 procent van alle bots wereldwijd, en 4,5 procent van alle Europese bots voor haar rekening neemt

Utrecht staat na Madrid, Istanbul en Moskou vierde op de Europese ranking van meest geïnfecteerde steden. In percentages neemt Utrecht 3,86 procent van alle bots in Europa voor haar rekening.

Amsterdam achter Utrecht

85,8 procent van de bots in Nederland is afkomstig uit Utrecht, waarmee er dertien keer zoveel bots in Utrecht aanwezig zijn in vergelijking met Amsterdam die op de tweede plek komt.

Opvallenderwijs staat Schiphol dit jaar op de zevende plek in de Nederlandse top tien, Amsterdam zakt een plek, van de eerste plaats naar plaats twee.
 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie