Speedfactory: Adidas laat toekomst van robotproductie zien in video

Redactie WINMAG Pro

Bij sommigen zit de angst voor robots er goed in. Ze zouden de plaats van de mens op de werkplek innemen en volgens sommigen uiteindelijk een gevaar voor de mensheid vormen. Sportmerk Adidas ziet het anders en zet met Speedfactory juist in op productie verzorgd door robots.

Het idee achter Speedfactory is een sportschoen die lokaal geproduceerd wordt, gericht op de locatie waar de schoen gemaakt wordt. Adidas zelf noemt het open source co-creatie, maar hoe ze dat bedoelen wordt niet helemaal duidelijk en het lijkt dan ook meer het aaneenrijgen van buzzwoorden dan iets anders.

Adidas Made For (AM4)

Onder het label ‘Adidas Made For’, afgekort AM4, zet Adidas modellen op de markt gericht op de volgende steden: Londen (AM4LDN), Parijs (AM4PAR), L.A. (AM4LA), New York City (AM4NYC), Tokyo (AM4TKY) en Shanghai (AM4TKY). AM4LDN, de schoen gemaakt voor Londen, zal allereerst op de markt gebracht worden en wel op 19 oktober. De andere modellen volgen daarna snel.

Het meest intrigerende is natuurlijk de productie zelf, want hier komt geen mens aan te pas. De schoenen worden volledig geproduceerd door robots. Dit zou moeten leiden tot een zeer snelle productie waarbij relatief weinig productiefouten zouden moeten voorkomen. De schoenen zelf zijn 'data driven' volgens Adidas, dit om te cateren aan specifieke locaties waar de schoen voor gemaakt is. Hoe Adidas aan de data komt maken ze ook niet bekend.

Adidas Speedfactory

Het is in ieder geval een intrigerende manier om een schoen in de markt te zetten, hoewel het vooralsnog vooral een marketingtruc lijkt te zijn, maar wellicht verrast Adidas wanneer de eerste, door robots geproduceerde schoen, van de band rolt.

Momenteel heeft Adidas een Speedfactory in Duitsland staan, maar het merk is voornemens om er snel ook één te openen in de VS. Om te laten zien hoe een Speedfactory werkt heeft het bedrijf een kort filmpje online gezet die je hieronder kunt bekijken:

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie