The Great Firewall of China: zo blokkeert China Facebook, YouTube en Google

Redactie WINMAG Pro
China heeft 731 miljoen internetgebruikers, een behoorlijk aantal. Maar dat betekent niet dat ze zomaar overal heen kunnen surfen. Hoe blokkeert China eigenlijk de grote drie, Facebook, YouTube en Google?

Xi Jinping, de president van China noemt het ‘cyber soevereiniteit’, de rest van de wereld noemt het censuur. China is dan ook een van de slechtste naties waar het neerkomt op internetvrijheid.

Chinese internetcensuur

Om de beperkte internetvrijheid te handhaven dwing China techbedrijven om mee te werken aan de censuur. Bovendien werken er minstens 50.000 Chinezen aan het filteren van content die de Chinese overheid onwenselijk acht. Een indrukwekkende hoeveelheid mensen, maar noodzakelijk om er voor  te zorgen dat Chinezen niet blootgesteld worden aan onwenselijke content.

Chinese internetalternatieven

Facebook, YouTube en Google zijn niet te gebruiken in China. Voorheen wellicht wel via een VPN-verbinding, maar ook hier treedt China tegenwoordig hard tegen op.

Om Chinese internetgebruikers toch tegemoet te komen zijn er wel alternatieven opgezet die westerse (social media)-sites en apps vervangen. Weibo bijvoorbeeld. Deze website startte als microblogsite vergelijkbaar met Twitter, maar is gegroeid en is nu helemaal multimediaal, waarbij het dezelfde soort functies als Facebook en YouTube kent. Ook Weixin, een messaging-app die we hier kennen als WeChat, is populair.

Bloomberg ging op onderzoek uit naar de Great Firewall of China en bracht alles wat we hier over weten in kaart in onderstaande video:

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie