ABN-AMRO-personeel niet blij met nep-phising mail

Redactie WINMAG Pro

Het testen van de security awareness onder personeel is niets mis mee. Het kan echter ook een trap tegen het zere been zijn, zo bleek deze week toen de ABN-AMRO het eigen personeel testte met een nep-phishing mail.

17 duizend werknemers van de ABN-AMRO kregen deze week een email waarin te lezen viel dat zij een Echo Dot zouden krijgen, een kleinere variant van de spraakassistent Amazon Echo. De gift zou een geste zijn volgens de mail voor de ‘stijgende lijn’ waarin de bank zit: ‘Nu de resultaten weer een stijgende lijn te pakken hebben wil het management graag een mooi gebaar maken’. Een aardig gebaar gezien het schrappen van het kerstpakket vorig jaar door Gerrit Zalm.

Gift ABN-AMRO blijkt test phishing-mail

Helaas, de mail bleek enkel medewerkers te testen. Wanneer zij op de link in de mail klikte, kregen ze te lezen dat ze in de val getrapt waren. Zij hadden de dubieuze aard van de mail kunnen herkennen aan de afzender abn-amro.ml en de ondertekening door ‘het management team’ zonder naam.

Niet alleen werden medewerkers blij gemaakt met een dode mus, het onderwerp van het kerstpakket lag ook bijzonder gevoelig omdat het personeel zich al langer ondergewaardeerd voelt. Zo zegt Emanuel Geurts, bestuurder van de vakbond De Unie, dat er bij de bank een stijgende lijn is die niet terug te zien is in de cao-onderhandelingen. Volgens ABN Amro was de mail niet bedoelt om mensen te kwetsen. Echte phishingmails zijn heel vernuftig en spelen ook in op gevoelens.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie