Review: TP-Link EAP245

Redactie WINMAG Pro
Wanneer je je klanten en medewerkers een optimale draadloze internetverbinding wilt bieden heb je nogal wat opties, waaronder een access point. Wij gingen aan de slag met de TP-Link EAP245, een draadloos dual band access point.

De EAP245 van TP-Link is een betaalbaar access point, maar desondanks dat bevindt het device zich in een bedrijfsklasse. Qua ontwerp is het access point slank en daarmee makkelijk te monteren op elk oppervlak. Via het onderstel is bevestiging zo gepiept, dus in principe installeer je het access point ook makkelijk wanneer je geheel niet technisch bent.

Installatie en management

Gemak geldt ook voor de integratie van de EAP in je bedrijfsnetwerk. Het afstellen en managen van het device doe je met TP-Link Auranet Controller, wat een softwarepakket is waarin je een blauwdruk vindt van je eigen netwerk. De software biedt TPLink gratis aan op haar website en visualiseert je netwerk van een centrale plek. Van hieruit heb je goed overzicht over je netwerk, hoe deze in elkaar zit en waar er zich wellicht problemen voor doen.

Net als de initiële installatie werkt ook dit zeer intuïtief en is voor het management niet specifieke IT-know how nodig. Prettig, al te vaak zijn interfaces van netwerkmanagementsoftware cluttered met functionaliteiten die een gemiddelde beheerder echt niet nodig heeft. Die zijn netjes weggewerkt in een menu, dus wordt je niet overstelpt door allerlei functionaliteiten. Aan de andere kant kun je het netwerk zo geavanceerd als je wilt opzetten, dus ook aan de doorgewinterde IT’er heeft TPLink gedacht.

Leuk om te weten: het access point ondersteunt ook PoE, dus doet de EAP ook prima dienst om IP-telefoons aan te hangen die afhankelijk zijn van dergelijke verbindingen.

Een portal voor jouw gasten

Is het access point eenmaal up and running, dan kun je een portal inrichten waar medewerkers of gasten op in kunnen loggen. Deze kun je helemaal naar wens inrichten en stelt je in staat om bijvoorbeeld een vouchersysteem in te richten of door te linken naar actiepagina’s van jou of eventuele partners. Inloggen via het gasten-portal kan op diverse manieren, waaronder via SMS- en Facebook-authenticatie.

Praktijk

Het access point is voorzien van 3 x 3 MU-MIMOtechnologie waarmee je altijd verzekerd bent van een optimale verbinding. In theorie haalt het access point snelheden tot 1.75Gbps met 1300Mbps op de 5GHz band en 450Mbps op de 2.4GHz band, maar in de praktijk ligt dit iets lager wanneer er druk ligt op je netwerk. De load balancing is echter erg goed dus over het algemeen heb je weinig tot geen last van vertraging op beide banden.

Ook de band steering werkt erg goed. Heb je een device wat 5G ondersteunt, dan zorgt het access point er automatisch voor dat deze band gebruikt wordt wanneer dit je verbinding ten goede komt. Prettig, want zo heb je geen omkijken naar de optimale verbinding, dit regelt TPLink voor je.


TP-Link EAP245

TP-Link EAP245
De TP-Link EAP245 is gemakkelijk te installeren en ook erg betaalbaar, maar nog makkelijker: prettig in het dagelijkse beheer van jouw netwerk. Ook als je geen technische kennis hebt is het een prima keuze, want stabiel internet aanbieden aan gasten moet niet weggelegd zijn aan enkel IT-experts. TP-Link komt je in ieder geval tegemoet met een product waar iedereen wat aan heeft.

Prijs: € 69,99
Interface: Gigabit Ethernet (ondersteunt IEEE802.3at PoE
Energieverbruik: 12,7 watt
Afmetingen ( B x D x H ): 180 x 180 x 47,5mm
Antenne: intern omni; 2.4GHz: 3 x 4dBi; 5GHz: 3 x 4dBi
Wifi: 802.11ac/n/g/b/a
Frequentie: 2.4GHz en 5GHz
Overdrachtssnelheid: 5GHz: tot 1300Mbps 2.4GHz: tot 450Mbps
Draadloze functies: meerdere SSIDs tot 16 SSIDs, 8 voor elke band
Security: 64/128/152-bit WEP / WPA / WPA2- Enterprise, WPA-PSK / WPA2-PSK
Info: nl.tp-link.com

TP-Link EAP245

8,7 uit 10

 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie