Artificial intelligence zal in 2020 meer banen opleveren dan dat er verdwijnen

Redactie WINMAG Pro
De angst voor AI zit niet alleen in doomsday-scenario’s zoals Elon Musk ons voorspiegelt. Veel van de angst komt ook voort uit het verdwijnen van banen dankzij robots die sneller en efficiënter kunnen werken dan mensen. Dat laatste is nergens voor nodig volgens onderzoeksbureau Gartner.

Gartner voorspelt dat vanaf 2020 implementatie van AI over diverse industrieën een positief effect heeft op banen die vrijkomen. Het gaat dan om zowel verrijking van bestaande banen als het ontstaan van nieuwe banen gericht op de implementatie van en het werken met AI.

De voordelen van artificial intelligence op de werkvloer

Svetlana Sicular, research vice president bij Gartner, erkent dat banenverlies hoort bij transities naar nieuwe technologieën en innovaties zoals AI. ‘Helaas verwarren mensen automatisering met AI waar het gaat om banenverlies. Dat overschaduwd een van de grootste voordelen van AI – AI-augmentatie, waarbij menselijke kennis en artificial intelligence elkaar complementeren.’

Verder voorspelt Gartner dat in 2022 een op de vijf werknemers die niet routinematig werk doen hulp krijgen van AI. Ook verwacht Gartner dat in 2021 AI-augmentatie $2,9 biljoen zal opleveren.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie