Social media in Nederland: de populairste en sterkst groeiende platformen van 2018

Redactie WINMAG Pro
Jaarlijks doet Newcom onderzoek naar het social media-gebruik onder Nederlanders. Ook dit jaar doet het onderzoeksbureau voor de achtste keer op rij de cijfers en feiten van het social media-landschap in Nederland uit de doeken.

De cijfers uit het onderzoek onder ruim 6000 respondenten zullen voor velen niet heel opzienbarend zijn. Zo lijkt de discrepantie tussen jongere en oudere social media-gebruikers weer wat groter te worden in de platformen waar zij voor kiezen.

Zo verliest Facebook terrein onder jongeren tot 20 jaar, ook in het dagelijks gebruik. Newcom verwacht dat dit een trend is die zich zal voortzetten. Jongeren kiezen liever voor Instagram, Snapchat en YouTube, terwijl gebruikers van 20 jaar en ouder liever kiezen voor Facebook. Een van de redenen die jongeren geven is dat ze zich minder thuis voelen tussen de relatief oudere gebruikers van Facebook, die overigens geen idee hebben waar ze naartoe kunnen.

WhatsApp, Facebook en YouTube grootste platformen in Nederland

Ondanks dat jongeren kiezen voor andere platformen blijven Whatsapp en Facebook de grootste platformen in Nederland met respectievelijk 11,5 miljoen en 10,8 miljoen gebruikers, gevolgd door YouTube met 8 miljoen gebruikers.

Social media Nederland 2018
Bron: Newcom.nl

Gebruik WhatsApp en Instagram groeit

De platformen die sterke groei kennen binnen alle leeftijdscategorieën zijn WhatsApp en Instagram.  WhatsApp kent groei in gebruik onder 65+ers, terwijl het dagelijks gebruik van Instagram toeneemt binnen elke leeftijdscategorie maar het sterkst is onder de groep van 15- tot 19-jarigen. 50 procent van die groep geeft aan dagelijks Instagram te gebruiken.

Conclusies Nationale Social Media Onderzoek 2018

De conclusies die Newcom samenvattend geeft naar aanleiding van het onderzoek zijn als volgt:

  • WhatsApp is het grootste platform in 2018 onder Nederlanders, gevolgd door Facebook en YouTube.
  • Instagram groeit het sterkst en heeft nu 4,1 miljoen gebruikers, waarvan 2.1 miljoen dagelijks op het platform te vinden zijn.
  • Facebook verliest terrein onder jongeren tot 20 jaar, ook in het dagelijks gebruik. We verwachten dat deze trend doorzet.
  • Instagram, Snapchat & YouTube zijn relatief sterk onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar.
  • Facebook heeft nog altijd een sterke positie in leeftijdscategorieën van 20 jaar en ouder.
  • Het gebruik van WhatsApp & Instagram groeit in bijna alle leeftijdscategorieën.
  • Het vertrouwen in social media is nog altijd beperkt, de zorgen om privacy blijven hoog.

Meer over het onderzoek vind je hier.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie