Dit zijn de limitaties van Windows 10 ARM

Redactie WINMAG Pro
Sinds eind vorig jaar wisten we dat er Windows 10-devices met ARM-CPU’s in aantocht zijn. Goed voor de accuduur en de form factor van Windows 10-notebooks. Maar het kiezen voor een ARM- in plaats van een x86-archtectuur komt met een prijs.

Wat gebruikers van Windows 10 ARM precies zouden moeten inleveren was niet bekend. Stiekem dachten velen terug aan de Surface RT, het ARM-avontuur waar Microsoft snel de stekker uit trok ondanks dat wij er best heil in zagen ondanks de beperkingen.

Windows 10 ARM: limitaties

Wel bleef Microsoft stil over wat er zoal zou veranderen in Windows 10 die op een ARM-archtectuur zou draaien. Per ongeluk zette het bedrijf dit weekend een document online met alle tekortkomingen die je als gebruiker kan tegenkomen op Windows 10 ARM. Het document is teruggetrokken, maar gelukkig vergeet het internet nooit wat:

  • Enkel ARM64 drivers worden ondersteund. Emulatie wordt niet ondersteund dus elke driver die je draaiende wilt krijgen zal naar ARM64 geport moeten worden.
  • Geen ondersteuning voor x64-apps. Sommige apps en games die afhankelijk zijn van een x64-archtectuur kunnen met behoorlijke limitaties wel gevirtualiseerd gedraaid worden.
  • Apps die de UI of de werking van de UI aanpassen werken hoogstwaarschijnlijk niet naar behoren. Het OS is redelijk on lock down, dus contextmenu’s die apps je presenteren zijn uit den boze.
  • Apps met een mobiele ARM-configuratie werken mogelijk niet goed en schalen en renderen waarschijnlijk niet naar behoren binnen het OS.
  • Hyper-V wordt niet ondersteund en virtualisatie via dit virtualisatieplatform is dan ook niet mogelijk.
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie