Data-recovery na ransomware-aanval zelden zeker

Redactie WINMAG Pro
Het zou eigenlijk allang bekend moeten zijn dat betalen voor versleutelde data vanwege ransomware allerminst slim is. Toch willen bedrijven hun data zo snel mogelijk terug en betalen ze. Echter, ondanks de betaling ziet 49 procent van de bedrijven hun data niet meer terug.

Dit blijkt uit het Cyberthreat Defense Report 2018 van de CyberEdge Group. Zij ondervroegen 1200 IT-professionals uit 17 landen verspreidt over 19 industrieën. Uit het rapport blijkt dat 55 procent van de organisaties in 2017 te maken kregen met ransomware. Dat is een daling ten opzichte van 2016, toen lag het aantal slachtoffers nog op 61 procent.

Betalen na ransomware-aanval

Van de bedrijven die besloten te betalen kreeg slechts 51 procent hun data daadwerkelijk terug. Schrikbarend weinig dus, wat ook de reden is dat een organisatie nooit zou moeten betalen. Bovendien geeft een organisatie zo het signaal aan cybercriminelen dat er daadwerkelijk geld te halen valt met het inzetten van ransomware. Dat is dan ook de reden dat security-organisaties tot aan Europol toe bedrijven op het hart drukken nooit te betalen.

De drie landen die het meest getroffen werden door ransomware zijn Spanje, China en Mexico. De industrieën die het meeste getroffen werden zijn de educatieve sector, de telecomsector en de fabrieksindustrie.

Download het gehele rapport hier.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie