Hawking zag inktzwarte toekomst waarin robots de mensheid vernietigen

Stephen Hawking was somber over toekomst van de mens

Redactie WINMAG Pro
De vandaag overleden wetenschapper Stephen Hawking zag de toekomst van de mensheid somber in. Hij was ervan overtuigd dat robots korte metten zullen maken met zijn dommere schepper, de mens.

In een interview met Cambridge News zei de natuurkundige: “Als mensen computervirussen ontwikkelen, dan zal er ooit ook iemand zijn die kunstmatige intelligentie kan ontwikkelen, die zichzelf verbetert en vermenigvuldigt." In hetzelfde artikel zei hij te geloven dat robots uiteindelijk een nieuwe levensvorm zullen zijn die de mens zal overtreffen. Hawking onderschreef in het artikel het belang van wetenschap en techniek als enige oplossingen voor de wereldproblemen. Zo zag Hawking een groot gevaar in de alsmaar toenemende wereldbevolking en vreesde hij totale zelfvernietiging van de mensheid. 

Elon Musk ziet ook het gevaar van robots en AI

Hawking was niet de enige die de metalen man vreesde. Eerder schreven we al over Elon Musk die meermalen heeft gewaarschuwd dat de komst van de robot niet alleen maar halleluja is. Onder de link waarschuwt de uitvinder van de Tesla over het gevaar van de roboto van Boston Dynamics die een perfecte achterwaartse salto maakt.

Antwoord op killer robots

Minder bekend is wellicht die andere wetenschapper die in het verleden veel heeft geschreven over robots, de Amerikaan Isaac Asimov. Van oorsprong biochemicus schreef Asimov boeken over een toekomstige wereld waarin robots  zo gewoon als stofzuigers zijn. Ook deze wetenschapper wees op het gevaar van robots als potentieel gevaar voor de mensheid. Als oplossing suggereerde hij robots te programmeren met drie wetten die hen zouden beletten tot die inktzwarte daad te komen. In 2004 speelde Will Smith de hoofdrol in de film I, Robot; een film dat is gebaseerd op een boek van Asmiov.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie