Quadcore is beter dan dualcore, toch?

Redactie WINMAG Pro
In de afgelopen tien jaar hebben de processoren van pc’s een aantal zeer grote ontwikkelingen doorgemaakt. In eerste instantie ging het om de kloksnelheid, hoe hoger deze was hoe sneller je processor. Makkelijk opscheppen dus. Vervolgens verschoof de aandacht naar het aantal kernen van de cpu. We kregen achtereenvolgens dualcore, quadcore, hexacore en octacore. Niet langer was de kloksnelheid heilig, maar zeker ook het aantal processorkernen.

En nu? Momenteel vindt de ontwikkeling vooral plaats op een haast onzichtbaar en ondefinieerbaar vlak: de architectuur en de efficiëntie. Dat maakt de vooruitgang minder zichtbaar en 'begrijpelijk' voor de consument.

Nieuwe processoren met hetzelfde aantal kernen en gelijke kloksnelheid kunnen toch een stuk sneller zijn dan oude modellen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van Intel's Sandy Bridge-processorlijn. Bovendien wordt er veel winst geboekt op stroomverbruik, cpu's werken op een lager wattage terwijl ze toch gelijkwaardige of zelfs betere prestaties leveren dan hun voorgangers.

De chips van veel smartphones en tablets, de zogheten arm-processoren, lijken op dit moment een snellere ontwikkeling door te maken. Ook bij deze modellen was eerst alleen de kloksnelheid van belang, maar binnen een jaar lijkt gaat de race in dat wereldje voornamelijk om het aantal kernen.

De LG Optimus 2X Speed kwam begin vorig jaar op de markt en was de eerste smartphone met een dualcore-processor, een NVIDIA Tegra 2. Een nieuwe standaard was geboren en kort daarna plaatsten alle grote fabrikanten een tweekernige variant in hun top- en later middensegmenttoestellen. Aan het einde van datzelfde jaar nog kwam NVIDIA met de Tegra 3, de eerste quadcore-arm-processor.

Asus was de eerste fabrikant die deze chip gebruikte in de Asus Eee Pad Transformer Prime, een Android-tablet. Het duurde daarna een paar maanden voordat de quadcore ook zijn weg vond naar de smartphone, waarbij de HTC One X de eerste is. Deze chip is hard op weg de nieuwe standaard te worden, zeker nu Samsung heeft toegezegd ook hun topmodel hiermee uit te rusten.

Toch is het nog een stuk ingewikkelder. Alle huidige processoren, zowel de dualcore als quadcore-modellen zijn gebaseerd op het zogenoemde Cortex A9-ontwerp van arm. De opvolger hiervan - de Cortex A15 - is ook al in productie genomen.

De HTC One S die deze maand nog in de winkels ligt bezit een dualcore-processor van dat type, de Qualcomm Snapdragon S4. In veel test blijkt deze dualcore sneller te zijn dan de quadcore uit de HTC One X en is bovendien zuiniger. Zo zal de snelheidsoorlog dit jaar niet alleen op het kernenfront gevoerd worden, maar is het bovendien van belang van welke ontwerp de processor gebruikmaakt.

Snappen jullie het nog?

De HTC One S, de eerste smartphone met een processor gebaseerd op de Cortex A15-architectuur.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie