Ransomware kost Europees MKB 80 miljoen euro aan downtime

Redactie WINMAG Pro
Securityleverancier Datto heeft het Europese State of the Channel Ransomware Report uitgebracht. De 150 Europese MSP’s die zijn ondervraagd bedienen samen ruim één miljoen MKB’ers.

Het rapport brengt in kaart hoe het is gesteld met het kennisniveau van het Europese MKB omtrent ransomware en security. Dat de kennis van MKB’ers nog te wensen overlaat wordt duidelijk als je ziet hoeveel geld ransomware Europese ondernemers kost. Zo kost de downtime van ransomware het MKB 80 miljoen euro.

Het betreft hier enkel en alleen de kosten van downtime en niet een eventueel betaald bedrag om de data te ontsleutelen. 21 procent van de MKB’ers die te maken kregen met ransomware ging tot betaling over, een opvallend hoog aantal. Advies is immers om nooit tot betaling over te gaan, aangezien dat een signaal afgeeft dat cybercrime loont, iets wat bijvoorbeeld het No More Ransom-initiatief ook benadrukt.

Europees MKB en ransomware

De bevindingen in het rapport laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is met betrekking tot de kennis over ransomware onder ondernemers. Met name het creëren van awareness onder medewerkers verdient de aandacht.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • In de periode tussen 2016 en 2017 heeft ransomware het Europese midden- en kleinbedrijf 80 miljoen euro gekost aan downtime.
  • Sommige bedrijven zien het betalen van losgeld nog altijd als de beste optie om downtime te voorkomen. 21 procent van het mkb ging tot betaling over. Achttien procent hiervan kreeg daarmee echter nog steeds geen toegang tot de versleutelde data.
  • Het gevraagde losgeld bedroeg gemiddeld tussen de 395 euro en 1.588 euro.
  • Elf procent van alle MSP’s zei dat de ransomware na de eerste aanval op de systemen van mkb-klanten achterbleef om later opnieuw toe te slaan.
  • Ondanks de groeiende regelmaat van ransomwareaanvallen blijft het aantal gemelde incidenten laag. Door minder dan 33 procent wordt aangifte bij de politie gedaan. Dit komt waarschijnlijk doordat mkb’ers liever niet aan de grote klok willen hangen dat ze slachtoffer van ransomware zijn geworden.
  • Onvoldoende beveiligingstraining (45 procent) en phishingmails (42 procent) werden aangewezen als de belangrijkste oorzaken van ransomwareaanvallen.
  • 94 procent van alle gemelde incidenten vond plaats ondanks de aanwezigheid van antivirussoftware.
  • 54 procent van alle MSP’s zei dat mkb-klanten zonder betrouwbare back-up- en disaster recovery-oplossing niet volledig van een aanval konden herstellen. 93 procent van alle bedrijven die daar wel over beschikten, slaagde daar wel in.

Het gehele rapport is hier te downloaden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie