Hoogwaardige Chomebook

Review: ASUS Chromebook Flip C302

Peter Güldenpfennig
De Chromebook verandert. Het is niet langer een veredelde typemachine die op Chrome OS draait, maar een volwaardige notebook die zich ook prima staande houdt in het premium-segment. Dit wordt nogmaals onderstreept door de Chromebook Flip van ASUS, een fraaie Chromebook convertible.

Standaard werken op een Chromebook vergt gewenning, helemaal als je weinig of geen gebruik maakt van Google Drive en de bijbehorende applicaties. Natuurlijk, je kunt uit Google’s Web Store extra applicaties aan Chrome OS toevoegen, en dat je sinds enkele jaren je documenten ook offline kunt gebruiken geeft Chrome OS steeds meer een traditionele feel. Toch zullen de meeste mensen liever kiezen voor een Windows- of macOS-systeem, met zo nu en dan een Linux outlier. Stiekem onterecht, want met wat moeite kun je met Chrome OS alles wat je met een traditioneel OS ook kan.

Behuizing en specificaties

Aan de hardware zal het in ieder geval niet liggen wanneer je de ASUS Chromebook Flip in handen krijgt. Het apparaat voelt stevig en solide en ziet er ook heel erg mooi uit. De metalen afwerking zorgt ervoor dat het product een premium look and feel heeft en tegelijkertijd stevig is. Noodzakelijk, want de convertible is in diverse standen te gebruiken. Als notebook natuurlijk, maar ook in een zogenaamde tent-modus en presentatiemodus, waarbij het scherm leunt op het keyboard. Dan is het zaak dat de behuizing stevig is om krassen en beschadigingen te voorkomen en dat zit bij de Chromebook Flip van ASUS helemaal goed.

Het apparaat meet 304 x 210 x 13,7mm en weegt 1,2KG. Een prettig formaat en lekker gewicht. Zwaarder dan menig ander Chromebook, maar dat is allerminst een probleem. Met gewicht komt ook stabiliteit wanneer je werkt op het apparaat en weer: het geeft het apparaat een extra premium feel mee.

Chromebooks hebben onder meer als pijler dat ze met minimale specificaties je toch productief houden. Dat is niet anders bij deze Chromebook. De CPU betreft een Intel Pentium 4405Y-CPU. Wat intern geheugen betreft heb je 4GB tot je beschikking. De opslag bedraagt 32GB.

Display

Het display is mogelijk het belangrijkste element van deze Chromebook, natuurlijk omdat het een convertible is en je deze dus ook als pure tablet kunt gebruiken. Het scherm is 12,5-inch groot en heeft een LED backlit paneel met een resolutie van 1920x1080.

Hoewel het apparaat binnenshuis prima werkt, viel het buiten werken op de Chromebook wat tegen. De lichtinval maakt het lastig om het scherm goed af te kunnen lezen. Wellicht had een wat grotere lichtsterkte hier geholpen. Wel is de schermkwaliteit prima, of eigenlijk meer dan prima. De inkijkhoek is perfect en maakt dat je rustig vanuit een hoek op het scherm kunt kijken zonder dat kleuren vervagen. Prettig ook wanneer je het systeem in tabletmodus gebruikt en bijvoorbeeld een idee presenteert aan collega’s. Iedereen kan in feite meekijken op het scherm zonder iets te moeten missen.

Asus Chromebook Flip C302

Keyboard

Waar we zeer over te spreken zijn is het keyboard. Allereerst de toetsen zelf. Deze zijn iets ingebed in het systeem zodat ze niet beschadigen wanneer je de Chromebook in de presentatiemodus gebruikt en het keyboard zich aan de onderkant bevindt. Dat geeft je misschien het idee dat de travel minimaal is, maar niets is minder waar. Typen op de Chromebook voelt enorm prettig dankzij een goede travel. Dat hebben we weleens anders gezien helaas, maar het is goed dat ASUS en wellicht ook andere fabrikanten meer en meer het belang inzien van een prettig keyboard, iets wat bij steeds dunner wordende devices toch vaak als eerste op de schop gaat.

Maar misschien nog opvallender: de toetsen zijn backlit waardoor je ook prima op het systeem in slecht verlichte of donkere omgevingen kunt werken. Leuk om te zien dat een dergelijke functie is toegepast op een Chromebook terwijl dit meestal is weggelegd voor wat duurdere systemen.

Praktijk

Zoals we aan het begin van de review al zeiden, met een beetje moeite biedt Chrome OS je alles wat een traditioneel OS je ook biedt. Daarbij komen Android-apps binnenkort ook naar de Chromebook, hoewel deze functie zich momenteel in bèta bevindt. Ben je een Androidgebruiker, dan geeft je dat een extra reden om een Chromebook te overwegen wanneer je een nieuwe notebook wilt aanschaffen.

Overigens mogen we de prima accu ook niet vergeten om te benoemen. Deze ging zeker tot acht uur mee bij divers gebruik waarbij we niet inleverde op connecties of schermhelderheid. Zeker netjes, wat de Chromebook Flip een perfecte reispartner maakt voor zakelijke gebruikers die transcontinentale vluchten maken.


ASUS Chromebook Flip C302

De Chromebook is niet meer ‘het goedkope broertje van de notebook’, het ís een notebook, een volwaardige wel te verstaan. De ASUS Chromebook Flip onderstreept dit feit nogmaals en zet hier tegelijkertijd een standaard neer voor andere fabrikanten.

Prijs: € 599,-
CPU: Intel Pentium 4405Y
RAM: 4GB
Opslag: 32GB
Display: 12,5"; LED backlit
Resolutie: 1920x1080
Poorten: 2 x USB-C; microSD; 1 x audio jack in/out
Connectiviteit: 802.11AC; Bluetooth 4.0
Info: asus.com

ASUS Chromebook Flip C302

9 uit 10

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter