Review: Toshiba Portégé X20W

Voor notebooks gericht op zakelijk gebruik ben je bij Toshiba aan het juiste adres. Voor elk type gebruiker is er wel wat wils binnen het portfolio. Toch kunnen we niet om de speciale aantrekkingskracht van de Portégé X20W heen, een prachtige én krachtige hybrid.

Volgens Toshiba is de Portégé X20W wellicht de lichtste en dunste business 2-in-1- notebook ter wereld met U-series Intel Core-processors (van i3 t/m i7). Een stap beter dan de Y-processors die men vaak kan vinden in dunne 2-in-1-devices.

Behuizing

De X20W is dus compromisloos en levert niet in op specificaties. Toch denk je dan snel te maken te hebben met een semi-bulky notebook, simpelweg omdat een CPU toch gekoeld moet worden en de ventilatoren en koelgaten ruimte innemen. Toshiba is het gelukt om niet in te leveren op strak en dun design terwijl er, in ons testmodel, wel een zevende generatie Core i7-CPU zit. Hoe ze dat precies doen weten we niet, maar dat we onder de indruk zijn wel. Qua design heeft Toshiba het sober gehouden. De 2-in-1 is strak en hoekig, met schuin aflopende randen. Dat zorgt ervoor dat je met het device gezien mag worden. Ja, een kleinigheidje en natuurlijk gaat het om de prestaties van een notebook, maar het oog wil ook wat en aangezien je een 2-in-1 in diverse standen gebruikt, is het mooi meegenomen dat de Portégé X20W een echte looker is.

Poorten en specificaties

Aan de linkerkant van het apparaat vind je een USB-C-aansluiting en een headset-poort, aan de rechterkant een USB 3.0-poort. Beide USB-poorten zijn trouwens high-powered, waarbij de USB-C-poort tegelijkertijd dienst doet als poort om de notebook mee op te laden. Zoals gezegd draait het apparaat op een Intel Core i7-CPU van 2.70GHz met 16GB aan intern geheugen. Wat opslag betreft ben je aangewezen op 512GB. Indrukwekkende specificaties en meer dan genoeg voor zelfs power users om alles uit hun werkdag te halen. Letterlijk, want in onze test ging het apparaat om en nabij de tien uur mee bij normaal gebruik. Dat is bovengemiddeld goed en spreekt zeer voor de X20W.

Display

Het display kent een Full HDresolutie van 1920x1080. Dit is misschien even schrikken voor sommige gebruikers, maar je zet je er snel overheen wanneer je ontdekt dat je prima in alle omstandigheden kunt werken op de notebook. Dit is met name te danken aan het matte display op het apparaat waardoor er van spiegeling geen sprake is. Wel wordt er daarom wat ingeleverd op de inkijkhoek, maar dat is een minimaal kritiekpunt op een verder prima display.

Tabletmodus

Waar we echter helemaal enthousiast van worden is schrijven met de meegeleverde Wacom-pen op het scherm. Anders dan bij andere tablets of hybrides voelt schrijven op de Portégé X20W wél natuurlijk aan. De feedback die je voelt wanneer je op het scherm schrijft zonder enige vertraging, geeft schrijven op het apparaat enorm veel voldoening.

Werken met een stylus

Om echt goed te testen hoe functioneel de Portégé X20W eigenlijk is, hebben we het apparaat getest met behulp van notitiesoftware met OCR ingebouwd. We kozen voor Microsoft’s OneNote. Niet alleen omdat deze software OCR ondersteunt, ook omdat het een prima applicatie is om notities te maken en deze te delen. We gebruikten de applicatie om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen, ideeën uit te werken binnen een groep en om de gemaakte aantekeningen uiteindelijk te verwerken tot substantiële documenten.

Dit is even wennen, maar zodra de Portégé X20W deel uitmaakt van je vaste workflow wil je eigenlijk niet anders meer. Dit heeft met name te maken met het gevoel van schrijven. We noemden al de feedback, maar het display is qua schrijfflow vergelijkbaar met Japans rivierpapier waardoor je met de stylus moeiteloos over het display schrijft. Wat ons betreft heeft Toshiba zeer zeker een standaard gezet in wat een hybrid nu eigenlijk zo fantastisch kan maken om mee te werken. Steve Jobs mag dan ooit gezegd hebben dat niemand een stylus nodig heeft, Toshiba bewijst zijn ongelijk. Toegegeven, ben je echte tablets gewend dan voelt de tablet-modus van de X20W wellicht iets te zwaar aan, maar mocht je graag werken met een stylus dan vind je met dit apparaat de sweet spot op dat gebied.

Keyboard en SecurePad

Fijn is dat de toetsen op het keyboard een grotere travel kennen dan je verwacht bij een dergelijk notebook. Dit zorgt voor een prettige ervaring met betrekking tot typen dankzij de nodige feedback. Het SecurePad is lekker breed en werkt ook prima. Opvallend is de vingerafdrukscanner die zich links- in plaats van rechtsboven bevindt. Niet perse iets om je aan te storen, hoewel we wel liever hadden gezien dat de vingerafdrukscanner buiten de SecurePad was geplaatst.

Security

Eerdere testen hier op de redactie met Windows Hello waren niet zo succesvol als we wilden, dus waren we benieuwd hoe de Portégé X20W het ervan af brengt op dit vlak met de ingebouwde IR-camera. Zonder problemen herkende de notebook gebruikers die voor het scherm gingen zitten. En dat werkt heel snel. Sterker nog, we zijn overtuigd dat dit een standaard gaat worden, zo prettig en snel logden we in. Mocht je toch op andere wijze veilig in willen loggen, dan heb je de SecurePad tot je beschikking met vingerafdrukscanner. Zowel de BIOS als de hardware zijn ontwikkeld door Toshiba, wat beveiligingsrisico’s van bemoeienis door derden wegneemt. Ook is Trusted Platform Module 2.0 aan boord, voor betere encryptie en veilige aanmeldopties. Optioneel is het apparaat uit te rusten met een vPro-CPU.

 


Toshiba Portégé X20W

Hoewel het een groot statement is, lijkt Toshiba de perfecte hybrid voor zakelijke gebruikers gemaakt te hebben. Het apparaat werkt snel, leent zich goed om op te schrijven met een stylus, houdt zich staande in diverse omgevingen en kent geen lange accuduur. De prijs is er ook naar, maar lig je in de markt voor een hybrid om flink op te kunnen werken, dan kun je niet om de Toshiba Portégé X20W heen.

Prijs: € 1499,-
CPU: Intel Core i7;
RAM: 16GB
Opslag: 512GB
Display: mat
Resolutie: 1920x1080
Poorten: 1xUSB-C; 1xUSB 3.1
Info: toshiba.nl

Toshiba Portégé X20W

9,2 uit 10

 

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter