Overal je documenten bewerken met Adobe Acrobat DC

Redactie WINMAG Pro
Adobe Acrobat is voor veel gebruikers synoniem met de Acrobat Reader, maar het programma biedt veel meer dan alleen een gemakkelijke manier om pdf’s weer te geven. De vorige versies zetten steeds meer in op documentbeheer en het bewerken van pdf-bestanden. Met het nieuwe Acrobat DC zet Adobe deze ontwikkeling door met vergaande cloud-integratie zodat je overal en altijd gemakkelijk kunt werken.

Om echt overal en altijd te kunnen werken heeft Adobe de nieuwe Acrobat DC-app gelanceerd. Deze is beschikbaar op zowel iOS als Android en doet verrassend genoeg amper onder voor zijn grote broertje op de desktop. Praktisch alle functies die je van Acrobat verwacht zitten nu ook verwerkt in de mobiele applicatie, met de opvallende uitzondering van OCR, dat voor de meeste smartphones net iets te zwaar is. Wel kun je pdf-documenten ondertekenen, uitgebreid bewerken, annoteren en doorsturen naar anderen met wie je ze wilt delen. De optie tekstdocumenten met je smartphone te fotograferen en snel aan te passen tot bewerkbaar document is nauwkeuriger dan ooit tevoren, maar helaas nog niet perfect.

Adobe Acrobat DC

Adobe zet vooral in op een stroomlijning en vereenvoudiging van de ervaring. De voornaamste aanjager van deze veranderingen is de nieuwe Document Cloud. Hiermee kun je probleemloos de bewerking van een pdf beginnen op je desktop, naar huis gaan en onderweg in de trein nog even voortzetten op je tablet. Of op een smartphone, hoewel dit ondanks de toename van telefoons met grote schermen een onpraktisch gepriegel blijft.

Fill & Sign

Met de gratis versie van Acrobat DC krijg je toegang tot het vernieuwde Fill & Sign, waarmee het invullen van documenten makkelijker is dan ooit. Je kunt een foto maken van een formulier en dit importeren, of direct met een bestaande pdf aan de slag gaan. Met een paar tikken op je scherm wordt veelgebruikte informatie in formulieren automatisch ingevuld vanuit de Document Cloud. Je kunt gemakkelijk de tekstgrootte en –positie aanpassen en verschillende standaardelementen als vinkjes staan makkelijk vindbaar in de nieuwe gebruikersinterface. Ook het toevoegen van handtekeningen werkt erg simpel en mochten deze nog niet in de Document Cloud staan, dan heb je de optie om deze met je vinger of een stylus in te voeren. Wanneer je dit eenmaal hebt gedaan, kun je deze gemakkelijk terughalen om te gebruiken in andere documenten.

Deze functies zijn echter beperkt tot één device wanneer je de gratis versie gebruikt. De echte innovatie houdt Adobe achter voor de abonnementsversie. Hierbij synchroniseren jouw gegevens en handtekeningen over al je apparaten en kun je formulieren invullen waar en wanneer je maar wilt, zonder telkens dezelfde gegevens in te hoeven typen. Hoewel de interface op de smartphones een forse verbetering is ten opzichte van eerdere edities, is het nog altijd niet aan te raden om je telefoon te gebruiken om documenten in te vullen. De beperkte schermruimte zorgt er voor dat je langer bezig bent dan nodig om de juiste tekstgrootte te selecteren en dat ene vinkje precies op de juiste plek te krijgen. Ook de auto-enhance functie is nog niet helemaal op niveau. Nog altijd moet je handmatig je foto’s bijsnijden om deze te kunnen bewerken als document en met al deze stappen duurt het proces eigenlijk te lang om dit onderweg prettig te kunnen uitvoeren.

Interface

Ook het converteren van documenten naar Word-, Excel- of Powerpointbestanden werkt op de smartphones nog niet optimaal, wat op de desktop wel het geval is. Dat zal vooral het gevolg zijn van een gebrek aan brute rekenkracht, maar het zorgt er wel voor dat de intensievere functies het best werken op een full-size pc. De gebruikersinterface is daar, net als op mobiele devices, helemaal vernieuwd. De nieuwe look, die ontworpen is om gemakkelijk af te schalen naar kleinere schermen, ziet er speelser uit dan we gewend zijn van Acrobat, ondanks dat de basis grotendeels hetzelfde is gebleven. De verschillende tools staan niet langer in aparte panelen, maar verschijnen allemaal in het rechterpaneel en alle tools die normaal verstopt zijn, zijn gemakkelijk in het hoofdscherm te vinden, waarvandaan je ze toe kunt voegen aan de toolbar.

De desktopversie blijft de krachtigste incarnatie van Acrobat DC. Het exporteren is nauwkeuriger en gaat sneller en het ondertekenen en bewerken van documenten gaat gemakkelijker. Een klein pijnpuntje blijft dat het lokaal opslaan van bestanden uit de Document Cloud nog niet werkt. Adobe werkt aan een update, maar het is op zijn zachtst gezegd onhandig dat je zonder internetverbinding niet aan de slag kunt. Ook de limiet van 20GB op een Document Cloud-abonnement is nogal beperkend voor mensen die echt veel documenten bewerken. Gebruikers die nu al de gratis versie van Acrobat gebruiken, kunnen ook prima overweg met de gratis versie van Acrobat DC.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie