Review: Acer Chromebook C710

Redactie WINMAG Pro
Je kunt het nauwelijks hebben gemist: de laatste tijd lijken Chromebooks terug van weggeweest. Acer introduceerde recentelijk de betaalbare C710 op de Nederlandse markt. Waar voor je geld of een hopeloze laatste charmeoffensief voor laptops met Google's alternatieve besturingssysteem?

Chromebook, was dat niet dat apparaat dat enkele jaren geleden met veel tam tam werd geïntroduceerd en na enkele maanden zo goed als van het toneel verdween? Klopt. De apparaten moesten het destijds opnemen tegen de goedkope netbooks. Probleem: ze waren functioneel enorm beperkt. Zonder werkende internetverbinding kon je er echt helemaal niets mee. Chrome OS was niets meer dan een full-screen Chrome-browser. Bestandsbeheer en offline-functionaliteit? Vergeet het maar. En de apparaten zelf waren irritant traag. Daarbij was de prijs gewoon niet aantrekkelijk genoeg.

Inmiddels zijn we x jaar verder. Chrome OS is meer op een desktop gaan lijken. Nog steeds is het besturingssysteem gebouwd rondom de Chrome-browser, maar inmiddels kun je ook zonder internet nog je tekstje tikken of je spreadsheet invullen. En de Chromebooks zelf draaien op dual-core processoren. Nog steeds geen racemonsters, maar ze doen dat wat ze moeten doen - webpagina’s renderen - vlot en zonder mokken. Genoeg ingrediënten voor een geslaagde comeback?

Acer speelt met zijn C7 vooral op prijs. Het concurreert direct met de iets duurdere uitvoering van Samsung, die voor een paar tientjes meer in de boeken staat. Acer bezuinigt op hardware. Veel stelt het allemaal niet voor: een plastic behuizing, eenvoudig 11,6-inch beeldscherm, dual-core Celeron-processor en een wat trage 320 GB schijf. Juist, de fabrikant kiest in dit geval niet voor ssd, maar voor een conventionele disk. Het voordeel: meer opslagcapaciteit. Nadeel: opstarten duurt zo’n 15 seconden.

Behuizing en afwerking

Wat afwerking en behuizing betreft hebben we absoluut slechter gezien, zeker in deze prijsklasse. Oke, het is allemaal goedkoop plastic, maar het apparaatje oogt compact, is met 1,4 kilogram allerminst zwaar en kent geen rare naden of uitsteeksels. Alles lijkt netjes op zijn plek te zitten en nergens zitten echt zwakke verbindingen. Achterop prijkt het Chrome-logo.
Wat aansluitmogelijkheden loopt het apparaat niet over van de mogelijkheden. Drie usb-poorten staan tot je beschikking, van het verouderde type 2.0. Niks 3.0 dus, Acer wil dat je zoveel mogelijk van de cloud gebruikmaakt en niet van allerlei externe schijven. De poorten lijken vooral bedoeld voor het aansluiten van bijvoorbeeld een extern toetsenbord of usb-stick, en dan volstaat usb 2.0 prima. SD-geheugenkaartjes kun je wel kwijt.

Zoals gezegd, niet het soort computer waarmee je kanker mee geneest, het volgende priemgetal opspoort of een Hollywood-productie monteert. Sterker nog, zelfs iets ogenschijnlijk eenvoudigs als het in elkaar knutselen van een vakantiefilmpje gaat je met deze laptop niet lukken. Dat is dan ook duidelijk niet de bedoeling. Niet software, maar het internet en de browser zelf is het uitgangspunt en tegelijkertijd je beperking. En voor dat doeleinde is het apparaat krachtig genoeg. Chrome OS is zó lichtgewicht dat de specificaties ruimschoots voldoen. De browse-ervaring is soepel, webpagina’s renderen vlot en scrollen gaat vloeiend. Meer is niet nodig, want al je applicaties draai je binnen die vlotte browseromgeving.

Toetsenbord en touchpad

Acer kiest jammer genoeg voor een kwalitatief wat minder toetsenbord. De toetsen liggen prettig uit elkaar volgens het chiclet-principe, maar hebben wat speling. Daarbij zijn de page up en page down venijnig klein en dicht bij de pijltoetsen geplaatst. Navigatie door documenten kan daardoor wat lastiger zijn; je maakt soms grotere sprongen dan je voor ogen had.
De gebreken aan het touchpad zijn erger. Het werkt, maar daar is alles wel mee gezegd. Echt lekker reageert het oppervlak niet op je aanrakingen. Chrome OS ondersteunt een beperkt aantal multi-touch gestures, waarvan scrollen met twee vingers de meest bruikbare is. Dat gaat met het touchpad aardig, maar toch wat stroef en in die zin niet te vergelijken met deze functie op bijvoorbeeld een MacBook. Voor wat betreft de normale muisnavigatie heb je constant het gevoel dat het touchpad stroef en maar matig responsief reageert.


De PageUp en PageDown zitten gevaarlijk dicht bij de pijltjestoetsen, waardoor je snel onbedoeld sprongen maakt in tekstdocumenten.

Beeldscherm

Het beeldscherm is voor een laptop uit deze prijsklasse aardig. Acer maakt gebruik van de goedkope tn-techniek, maar kleurweergave en helderheid zijn voldoende. Films zien er wat minder flitsend uit, maar voor het browsen van het web blijft weinig te wensen over. De resolutie van 1366 x 768 is voldoende voor de huidige breedte van websites, zonder dat letters onleesbaar klein worden op het 11-inchbeeldscherm.
Een welkome toevoeging is de webcam, netjes geintegreerd boven het beeldscherm. Iets als Skype of Lync kun je logischerwijs vergeten, maar met bijvoorbeeld Google Hangouts en Google Talk kun je videogesprekken voeren.

Accuduur

Om de een of andere reden gingen we ervan uit dat Chromebooks standaard een uitstekende accuduur zouden hebben. Met een lichtgewicht besturingsssyteem en dito specificaties verwacht je nu eenmaal niet dat je laptop om de haverklap aan het stroominfuus moet. Toch moesten we met dit apparaat onze verwachtingen wat bijstellen. De Acer kan bij normaal gebruik zo’n vijf tot zes uur zonder netvoeding. Geen indrukwekkende score en zeker niet te vergelijken met de standby-tijd van tablets. Pluspuntje is de kleine adapter. Waar je bij andere laptops vaak een groot blok meesjouwt, heeft Acer hier duidelijk de reizende gebruiker in het achterhoofd gehouden.

Chrome OS

Je kunt de Acer Chromebook 710 niet bespreken zonder in te gaan op het besturingssysteem. Chrome OS was in zijn beginjaren weinig meer dan een full-screen browser. Supersimpel, maar wel enorm beperkt en vooral heel erg afhankelijk van een internetverbinding. Zonder internet kon je letterlijk niets met je Chromebook. Inmiddels is Chrome OS meer gepolijst en heeft het wel iets weg van een traditionele desktop. Nog steeds is de Chrome-browser het uitgangspunt, maar heb je nu een bureaublad, taakbalk, een startmenu. Ook is er dankzij ‘ Files’ een beperkte mate van bestandsbeheer mogelijk. Je kunt bestanden vanaf bijvoorbeeld een USB-stick kopieren naar je lokale schijf of direct uploaden naar Google Drive. Ook is een - eenvoudige - multimedia-speler aanwezig, voor het afspelen van audio- en video. Wat de rest betreft ben je afhankelijk van Chrome-apps. Dat zijn vaak niet meer dan snelkoppelingen naar websites, soms aangevuld met enige lokale integratie.

Verbeterd is de offline-functionaliteit. Verwacht geen spektakel, maar je kunt nu in ieder geval zonder werkende verbinding een tekstje tikken of spreadsheet maken in Google Drive. Zodra je weer online bent, sychroniseert Chrome OS je bestanden automatisch met Drive. Ook kun je de Chromebook gemakkelijk delen met anderen. Je meldt je eenvoudigweg aan met je eigen Google-account, waarmee je direct toegang hebt tot jouw Drive-bestanden en Chrome-instellingen.

Zakelijk gebruik

De Acer Chromebook C710 is zakelijk gezien heel interessant voor bedrijven die vrijwel volledig met Google Apps werken. Voor hen bestaat er nauwelijks een voordeligere laptop die precies doet wat het moet doen.  Voor alle duidelijkheid: normale (Windows-)software draait niet op deze machine. Bovendien heb je het voordeel dat Chrome OS veilig en zeer onderhoudsvriendelijk is. Werknemers kunnen weinig knoeien met de installatie en je hoeft niet bang te zijn dat vreemde of schadelijke software op het systeem terechtkomt. Wat betreft virussen en andere malware geniet je hetzelfde voordeel als met een Linux-desktop: je hebt er geen last van. Een virusscanner draaien is net zo onmogelijk als onnodig. Aan de andere kant wordt Chrome OS niet ondersteund door de gangbare managementtools, dus daar dien je wel rekening mee te houden als systeembeheerder.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie