Review: Dell Latitude E7240 - business-ultrabook in compact formaat

Redactie WINMAG Pro
De Latitude-lijn van Dell wordt bevolkt door laptops gemaakt voor 'serious business'. Voorheen waren het typische zakelijke laptops met veel aandacht voor veiligheid en aansluitmogelijkheden, maar ook met dito formaat en uiterlijk. Met de Latitude E7240 propt Dell al wat zakelijk is in een draagbare, compacte 12.5-inch ultrabook. Een geslaagde zet?

Het uiterlijk van de Dell Latitude E7240 is dan misschien niet zo opvallend als sommige 'blingy' consumenten-ultrabooks, het is zeker een stap voorwaarts ten opzichte van de business laptops van nog niet zo heel lang geleden. Het apparaat is in eerste instantie compact en duidelijk gemaakt voor gebruik onderweg. Het 12-inchscherm en de kleine behuizing schreeuwen 'neem mij mee!'. Toch is het gewicht met 1,35 kilogram relatief zwaar voor een ultrabook van dit formaat. Het design is weinig opvallend en dat is in dit geval niet eens zo verkeerd. De achterzijde is zilverkleurig en toont een bescheiden Dell-logo. De polssteun onder het toetsenbord heeft een softe finish die comfortabel aanvoelt. De behuizing is over het algemeen redelijk stevig, al vertoont het rond het toetsenbord wat ongewilde flex. Het is geen echte 'hardbody' dus, maar tegen een stootje moet de machine zeker kunnen, mede dankzij de poedercoating aan de onderzijde. Toeters en bellen zijn zoveel mogelijk weggelaten, Dell heeft alleen een vingerafdruklezer onder en wat volumeknoppen boven het toetsenbord geplaatst. Die laatste zijn wat krapjes en het volume aanpassen is dan ook enigszins pielwerk.

Het toetsenbord zelf is niet van het populaire chiclet-type. Persoonlijk ik dat wat jammer, zelf maak ik net even wat minder tikfouten wanneer wat ruimte tussen de toetsen is opengelaten. Toch tikt het bordje allesbehalve beroerd, met name dankzij de duidelijke aanslag. Jammer is de enigszins instabiele basis, het bord veert enigszins door en dat merk je vooral als je aanslag wat steviger is. Een apart numeriek gedeelte ontbreekt en het is even wennen dat de Fn-toetsen voor de helderheid van het beeldscherm op de op- en neer-pijltjes zijn bevestigd. Eenmaal gewend voelt het echter logisch en intuïtief. Veelgebruikte knoppen als Backspace, Shift en Enter zijn lekker ruim uitgevoerd. Het trackpad voldoet prima en heeft lekker duidelijke fysieke knoppen, hoewel je ook kunt klikken op het muisoppervlak zelf.

Prestaties

Om paardenkrachten hoef je met deze machine in deze uitvoering niet verlegen te zitten. De Haswell Core i5 4300U-processor op 1.9 GHz en ssd-schijf van 128 GB vormen een vlotte tandem waarop je vrijwel alle doorsnee bedrijfsapplicaties moeiteloos draait. Ook het werkgeheugen van 8 GB is ruim genoeg bemeten. Jammer is dat je niet kunt kiezen voor een reguliere harde schijf, mocht je meer opslagcapaciteit willen. Ook is de grootte van de ssd niet erg ruim bemeten, hier hadden we minstens de dubbele opslagcapaciteit verwacht. Verwacht geen grafische hoogstandjes, de machine draait wat dat betreft op een on-board Intel-chip. Prima voor 3D-effecten in Windows, ongeschikt voor games of ander grafisch zwaar 3D-renderwerk.

Aansluitingen en extra's

Dell heeft de connectiviteit op het apparaat erg netjes geregeld. Een flink deel van alle fysieke aansluitingen zitten aan de achterkant van de machine en dat zorgt voor minder wirwar aan kabels. Je vindt aan de achterkant twee usb-3-poorten, een ethernetpoort, een voedingspoort en een hdmi-aansluiting. Aan de rechter zijkant krijg je daar nog een DisplayPort, een sd-kaartlezer en een extra usb-poort bij. Is dat allemaal nog niet voldoende, dan kun je gebruikmaken van een dockingstation. Een aansluiting daarvoor bevindt zich aan de onderkant van het apparaat. Dell gebruikt ook de linkerzijkant, daar vind je een smartcard-opening en – opvallend genoeg – een fysieke wifi-switch. Dat zie je niet vaak meer tegenwoordig, maar ik vind het handig: het voorkomt dat je accu verbruikt met een onnodig openstaand wifi-signaal. Videobellen is mogelijk dankzij een geïntegreerde 720p-webcam. Opvallend is de nfc-chip onder de behuizing van de polssteun. Een mogelijke toepassing is bijvoorbeeld snel afrekenen tijdens het webshoppen door je creditcard hier tegenaan te houden. Uiteraard moet de betreffende webshop dit wel ondersteunen en moet je creditcard van een nfc-chip voorzien zijn.

WiDi

Een andere extra is de WiDi-optie, kort voor Wireless Display. Deze technologie van Intel kun je draadloos beeld streamen naar een apparaat die dit ook ondersteunt. Handig voor bijvoorbeeld presentaties.

Beeldscherm

Zoals gezegd beschikt het apparaat over een 12.5-inchbeeldscherm. Of je het een ramp vindt of niet, het is duidelijk dat Dell hier geprobeerd heeft wat kosten te drukken. De resolutie is een niet zo indrukwekkende 1366 x 768, al moet ik daar meteen bij zeggen dat op een 12-inchoppervlak de pixels net wat minder gemist worden dan wanneer je (veel) groter gaat. Toch blijft het jammer in een tijd waarin iedere tablet van een paar honderd euro al voorzien is van een full-hd-beeldscherm, of beter. Ook het paneeltype, een tn-paneel zonder aanraakfunctionaliteit, zorgt niet voor een 'wow'. De kleurweergave en inkijkhoeken blijven achter bij dat wat je tegenwoordig op een moderne ultrabook met ips-paneel gewend bent. Vooral het contrast is simpelweg laag, op het slechte af. Het is geen cruciaal gemis op een business-apparaat, maar verlang je meer van je beeldscherm dan kun je dit model gelukkig ook uitrusten met een full-hd ips-paneel met aanraakfunctie. Dan krijg je er ook een koolstofvezelbehuizing en Gorilla Glass-beschermlaag bij, beslist geen onaantrekkelijke optie. Helaas hebben we die uitvoering niet kunnen testen.

Veiligheid

Een Latitude zou geen Latitude zijn als het niet propvol zakelijke veiligheids- en beheerfuncties zou zitten. Voor corporate omgevingen is een vPro-chip bijvoorbeeld een soort minimumvereiste, en daarin voorziet de laptop dan ook. Het zorgt ervoor dat de IT-afdeling zaken als BIOS-updates en inventarisatie op afstand via het netwerk kan uitvoeren. Ook is daarmee het op afstand wissen van de harde schijf mogelijk. Daarnaast is een tpm-chip aanwezig, voor hardwarematige gecodeerde opslag van je aanmeldgegevens.

Dell levert de machine met de Dell Data Protection | Encryption. Met deze oplossing kun je versleuteling van alle aanwezige bedrijfsdata afdwingen, zowel op de machine zelf als bij Dell in de cloud. Voor toegang staan de eerder genoemde smartcard-poort en de vingerafdrukscanner paraat. Een nette set beveiligingsfeatures dus, iets wat het apparaat ook duidelijk onderscheidt van de grote bulk consumenten-ultrabooks.

Windows 7

Deze ultrabook komt uit de doos met Windows 7 Professional voorgeconfigureerd. Dat is voor veel bedrijven momenteel een prima keuze. Zit je al op Windows 8, geen probleem: Dell levert de dvd en de benodigde licentie hiervoor gewoon mee.

Accu

De Latitude E7240 is op de eerste plaats gemaakt voor mobiliteit. Dan verwacht je ook een accuduur die daarop aansluit. Wat dat betreft stelt het laptopje iets teleur. Doe je geen al te gekke dingen, dan kun je ongeveer vijf tot 5,5 uur achtereen werken. Dat hebben we beslist beter gezien. De Sony Vaio Pro 13, de Macbook Air, de Samsung ATIV Book 9 Plus: allemaal halen ze meer dan zeven uur zonder stekker. De kleine behuizing speelt hier duidelijk parten, er is simpelweg geen plek voor een grotere accu. Geen dealbreaker, maar wel een factor om rekening mee te houden.

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie