Review: Fujitsu Esprimo X913-T

Redactie WINMAG Pro
All-in-one's zijn niet nieuw, maar Fujitsu gooit het met de Esprimo X913-T over een iets andere boeg. De Windows 8-desktop is duidelijk bedoeld voor zakelijk gebruik en komt met een aantal opvallende features, waaronder een aanraakscherm dat je vrijwel geheel kunt platleggen.

De Fujitsu Esprimo X913-T is wat apart vormgegeven. De Japanners wijken af van het gebruikelijke all-in-one-concept. In plaats van de technologie in het beeldscherm te verwerken, is gekozen om het systeem in de voet van de monitor te plaatsen. Deze is daardoor wat groot uitgevallen en geeft het geheel een apart aanzien. Zeker ook door de rode sierstrip aan de linkerzijde is het design een typisch gevalletje 'love it or hate it'. Ergens doet het denken aan het ontwerp van de Atari 2600, de beroemde console uit de jaren '80. Of je het mooi vindt is een tweede en is in dit geval erg smaakafhankelijk.

Het beeldscherm is gemonteerd op een brede steun die je vrijwel geheel plat kunt leggen. Daardoor is het apparaat ook in een schuine presentatiemodus te gebruiken of om te vormen tot een soort table-top-pc. Fujitsu heeft hier duidelijk niet op beknibbeld – het strak vormgegeven 23-inchaanraakscherm heeft een ips-paneel en een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten. Het presteert meer dan prima. De kleurweergave en inkijkhoek zijn voor een zakelijke all-in-one absoluut goed te noemen.

Ook reageert het scherm feilloos op aanrakingen, dankzij een uitstekende tienpunts-aanraakinterface. Heb je bij sommige aanraakschermen het gevoel dat er een 'film' overheen ligt, bij dit paneel is dat absoluut niet het geval: de capacitieve aanraaktechniek is vakkundig weggewerkt in de glasplaat. Wel voel je heel miniem een hobbelige structuur als je met je vingers van links naar rechts over het scherm gaat, maar hinderlijk is het absoluut niet.

Aan de voorzijde van de voet vind je een aantal drukknoppen. Naast een grotere aan/uitschakelaar is een eco-knop aanwezig waarmee je het apparaat in energiezuinige modus zet. De overige knoppen zijn voor de bediening van het on-screen display.

Wat poorten betreft is de Esprimo X913-T aardig uitgerust. Aan de achterzijde vind je een dvi-poort, een ethernetpoort en vier usb-sloten, waarvan twee van de usb 3-standaard. Aan de linkerzijde vind je nog twee usb-3-poorten en een smartcard-lezer. Een geheugenkaartlezer vinden we niet en ook een optische drive ontbreekt. Jammer, want op die manier ben je veroordeeld tot usb-sticks wat betreft bestandsoverdracht.

Draadloos

Fujitsu levert bij de all-in-one een draadloze muis en toetsenbord mee. Fijn, want het helpt je bureau te verschonen van een kabelbrij. De enige kabel die Fujitsu meelevert is een voedingskabel en dat is in dit geval genoeg. Bovendien is de meegeleverde desktopset van goede kwaliteit; de muis ligt lekker in de hand en het toetsenbord heeft een prettige, stille aanslag.

Wat ingewanden betreft is de all-in-one aardig bij de tijd. De processor van ons testmodel was een derde generatie Core i5 op 2,9 GHz, maar kan desgewenst ook worden uitgerust met een goedkopere Core i3. Het werkgeheugen bedroeg 4 GB, maar is uitbreidbaar tot 16 GB voor wie meer nodig heeft. De schijfruimte bedraagt maximaal 750 GB, toch wat aan de krappe kant vandaag de dag. Kun je leven met (veel) minder, dan is de optionele ssd van 128 GB een boost voor de snelheid. Een Intel HD-chip verzorgt de grafische kant van het verhaal.

De Esprimo X is duidelijk gericht voor gebruik op de werkvloer. Drie aspecten hebben daarbij extra aandacht van Fujitsu: veiligheid, beheersbaarheid en stroomverbruik. Voor dat eerste is een tpm-module voor hardwarematige bestandsencryptie en een smartcard-lezer voor identificatiecontrole aanwezig. Ondersteuning voor een Kensington-slot is logischerwijs present. Met de zogeheten Deskview-software kun je het station centraal monitoren voor wat betreft zaken zoals stroomverbruik en bios-updates. Voor dat doel is ook Intel vPro-technologie aanwezig.

Gezichtsherkenning

De meest 'sexy' feature is de optioneel verkrijgbare multifunctionele module, die herkent of je achter de machine zit. Is dat niet het geval, dan schakelt de Esprimo naar een energiezuinige modus. Ga je vervolgens weer achter je bureau zitten, dan ontgrendelt de machine aan de hand van gezichtsherkenning. Neemt een ander plaats, dan doet de all-in-one dus niets.

Het apparaat is natuurlijk standaard voorzien van Windows 8, een logisch een-tweetje met de functie als presentatie- en aanraakscherm. Zie je Windows 8 niet zitten op kantoor, dan kun je overigens ook kiezen voor Windows 7.

Waar is dit apparaat eigenlijk voor bedoeld? Het is in geen geval een consumentenmachine, daarvoor betaal je teveel extra voor de specifiek zakelijke functies. Maar wat ga je op je bureau doen met dat aanraakscherm? Volgens Fujitsu is de machine vooral bedoeld voor werkplekken waar je regelmatig zaken moet presenteren aan derden. Denk aan de balie van een huisarts, of aan een reisbureau. Zonder muis en toetsenbord als fysieke en psychologische 'barrière' kun je dan content overdragen aan de ander. Daarbij is het jammer dat Fujitsu niet gekozen heeft voor een draaibaar scherm, waardoor het wat klungelen blijft. Ook kun je het beeldscherm weliswaar platleggen voor een spannende 'tabletop'-sessie, maar het scherm in hoogte verstellen voor een optimale afstemming op jouw lengte voor dagelijkse werkzaamheden is er niet bij.

Neemt niet weg dat Fujitsu met de Esprimo X913-T een prima all-in-one-desktop op de markt heeft gezet met nuttige zakelijke functionaliteit, ruimte- en kabelbesparende vormgeving en kwalitatief hoogwaardig beeldscherm. De touch-functionaliteit is daarbij op zijn minst een 'leuke extra'.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie