Review: HP EliteOne 800 G1

Redactie WINMAG Pro
All-in-ones mogen dan ruimte besparen op het bureau, voor de IT-afdeling hebben ze een aantal hoofdpijneigenschappen. Zo zijn onderdelen vaak lastig te vervangen en zijn ze vaak primair gericht op thuisgebruikers. HP wil daar met de EliteOne 800 een einde aan maken. Een geslaagde poging?

All-in-ones zijn ruimtebesparende desktop-pc's waarbij alle 'intelligente' hardware in het beeldscherm is weggewerkt. Het resultaat: minder kabels en je hoeft nergens een toren kwijt. Maar die voordelen kwamen voor IT-afdelingen vaak met een aantal nadelen. Ging een onderdeel stuk, dan waren die lastig vervangbaar en was een medewerker een machine een aantal dagen kwijt.

De HP EliteOne 800 is helemaal gebouwd met de werkvloer in het achterhoofd. Dat begint al bij het uiterlijk. Zijn veel all-in-ones voor consumenten zilverkleurig, deze is geheel matzwart uitgevoerd en past wat dat betreft daardoor prima in een zakelijke IT-omgeving. Wat vormgeving betreft is het eigenlijk weinig anders dan iedere andere moderne monitor.

Windows 8?

Natuurlijk kun je je afvragen of Windows 8 überhaupt veel meerwaarde biedt in een zakelijke omgeving. Gebruikers zullen niet alleen moeten wennen aan de nieuwe omgeving, maar met name het tegelscherm voelt wat zinloos op een productiemachine. Bovendien wil je er als IT-afdeling misschien wel sowieso nog niet aan. Gelukkig kun je de machine ook 'downgraden' naar het vertrouwde Windows 7.

De all-in-one mag dan ruimte besparen ten opzichte van een volledige desktop, erg mobiel is het apparaat niet. Heb je het eenmaal geïnstalleerd, dan kun je het dus beter laten staan waar het staat: het nodigt niet echt uit tot rondzwerven over de kantoorvloer.

Beeldscherm en behuizing

Het 23-inch beeldscherm bevat een ips-paneel en biedt een sprankelende beeldweergave, goede kijkhoeken en een lichtopbrengst die absoluut meer dan voldoende is voor zakelijk gebruik. De resolutie is 1920 x 1080, redelijk standaard voor een dergelijk display. Toch vraag ik me af of HP niet beter had kunnen kiezen voor de in zakelijke omgevingen meer gebruikelijke 1920 x 1200. Wil je verticaal echt flink meer ruimte, dan kun je het scherm negentig graden kantelen. Dat is niet alleen handig voor het uitsparen van bureauruimte, maar ook prettig voor het bekijken van websites, lange tekstdocumenten of (web)ontwikkelaars die een goed overzicht wil hebben op flinke lappen code. Naast de pivotfunctie heeft HP rekening gehouden met ergonomie: je kunt het scherm ook in hoogte verstellen en roteren en zo helemaal op jouw lichaam afstemmen.

Ons testmodel beschikt over een 2 megapixel webcam, die videovergaderen in full-hd mogelijk maakt en bovendien is geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync. Daarnaast is deze voorzien van een slimmigheidje: met een hendeltje kun je een plastic plaat voor de camera schuiven. Op die manier voorkom je dat kwaadwillenden middels een 'hack' toegang kunnen krijgen voor een live video-opname van je zaak, of een mooie foto van je medewerker voor allerlei schimmige doeleinden.

Zoals een all-in-one betaamt zitten de speakers in het beeldscherm gemonteerd. Helaas kiest HP hier voor brakke exemplaren die een weinig sprankelend geluid voortbrengen. Nu is dit systeem natuurlijk niet bedoeld voor luie filmsessies, maar voor het geven presentaties waren betere speakers welkom geweest.

Achterzijde gemakkelijk te openen

Speciaal voor de IT-afdeling heeft HP een aardige voorziening in de behuizing gebouwd. Veel all-in-ones laten zich maar moeilijk openen, laat staan dat je gemakkelijk onderdelen kunt vervangen. Hier is dat niet bepaald het geval: de achterzijde kun je zonder schroevendraaier met twee hendeltjes openklikken. Vervolgens heb je toegang tot de ssd en het werkgeheugen, en kun je bijvoorbeeld een rotte geheugenchip snel en gemakkelijk vervangen. Ook het bijprikken van geheugen is zo een fluitje van een cent.>

Aardig is ook de uitsparing voor een wall-mount aan de achterzijde. Hiermee kun je het aan een muur bevestigen, maar daarvoor moet je nog wel een mout-set aanschaffen. Ten slotte voorkomt een Kensington-slot dat inbrekers of medewerkers met het systeem aan de haal gaan.


Dankzij twee hendeltjes kun je de achterzijde gemakkelijk verwijderen en bijvoorbeeld geheugenchips eenvoudig bijprikken of vervangen.

Volop aansluitmogelijkheden

HP heeft zijn zaakjes wat betreft poorten en aansluitingen erg netjes voor elkaar. Zes usb 3.0-poorten laten je alle denkbare randapparatuur aansluiten. Eén daarvan is bovendien van het fast recharge-type, voor het snel herladen van gadgets die deze techniek ondersteunen. Daarnaast kun je via DisplayPort een tweede monitor aankoppelen. Tot mijn verrassing is ook in een seriële poort voorzien, voor bijvoobeeld het aansluiten van een labelprinter, kassasysteem of 'legacy' apparaten die nog op de werkvloer in gebruik zijn. Je kunt zelfs randapparatuur aansluiten met een PS/2-aansluiting, want ook daarvoor is een poort aanwezig.

Aan de voorzijde, onder het beeldscherm kun je een nfc-chip in de behuizing laten aanbrengen. Die kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het aanmelden met nfc-tokens. Niet onaardig voor de doelgroep. De bijbehorende authenticatiesoftware kun je los aanschaffen.

Prestaties

Heeft het systeem genoeg paardenkrachten in huis om het nodige kantoorwerk te verzetten? Sommige fabrikanten voorzien hun all-in-ones van hardware die eigenlijk bedoeld is voor laptops, en wat minder power leveren dan je soms voor een desktop zou wensen. De iMac maakt bijvoorbeeld gebruik van mobiele cpu's, mede doordat de behuizing zo dun is dat een andere processor fysiek niet zou passen. Met de EliteOne 800 heb je daar in ieder geval geen last van. Ik testte een uitvoering met een 'Haswell'-generatie Core i5 4570S, en dat is gewoon een 'full blown' desktop-cpu die zijn werk doet op 2,9 Ghz. Het werkgeheugen is in onze testuitvoering dan weer wat krap: 4 GB. Gelukkig kun je deze eenvoudig uitbreiden via de klep aan de achterzijde. Eventueel kun je het systeem laten uitrusten met een vPro-chip, zodat de IT-manager deze van afstand kan beheren en inventariseren.

Toch wel een behoorlijk knelpunt van mijn testmachine is het ontbreken van een ssd-schijf. Dat merk je direct in de snelheid, met name het starten van software en het systeem zelf duurt langer dan met een dergelijke disk zou kunnen. Ik zou dan ook sterk aanraden hier een ssd-schijf in te plaatsen, iets waar HP de mogelijkheid toe biedt. Gaat veiligheid voorop, dan kun je ook kiezen voor een disk die automatisch volledig volautomatisch de inhoud versleutelt.

Raymond LuijbregtsVolg via Twitter

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie