Review: Lenovo T430u

Redactie WINMAG Pro
Sober met een rode stip, dat is hoe Lenovo zich presenteert met haar ThinkPad-lijn en dat is ook wat bij de doelgroep van zakelijke gebruikers past. Geen overbodige franjes maar een systeem dat doet wat het moet doen. De Lenovo ThinkPad T430u doet niets nieuws, en daar is weinig mis mee.

De T430u is een aantrekkelijk geprijsde ultrabook binnen de T-serie van Lenovo. Dit betekent dat er op bepaalde gebieden wordt beknibbeld ten opzichte van de andere varianten. In het geval van de T430u is dat het ontbreken van gps-functies en speciale Intel Anti-Theft-technologie. Ook de casing is minder duurzaam dan andere varianten binnen dezelfde serie, maar is wel ruim voldoende. Een groot pluspunt is de klep op de bodem waarmee je de ThinkPad gemakkelijk kan upgraden. Dit zien we graag vaker. Jammer is het relatief hoge gewicht, het apparaat legt bijna twee kilo in de schaal.

Grafisch sterk

De specificaties zijn behoorlijk hoog. De versie die wij hebben getest heeft een 1,7GHz Intel Core i5-processor. Verder is er 4GB aan intern geheugen aanwezig en een ssd van 128GB. Er zijn zowel krachtigere als minder krachtige varianten van de T430u te krijgen, ons testexemplaar is voor ThinkPad-begrippen een echte middenmoter. Op het gebied van grafische specificaties steekt Lenovo andere fabrikanten naar de kroon. Er is zowel een onboard grafische chip aanwezig als een tweede Nvidia GeForce GT 620M. En hoewel het 14-inch lcd scherm niets bijzonders is, kun je dankzij de GeForce-kaart wel applicaties draaien die leunen op grafische kracht, denk hierbij aan multimedia als video en games, maar ook professionele programma's voor beeldbewerking of CAD-applicaties.

Thinklight

De Thinklight is een instituut. Dit lampje bovenaan het scherm gaat veel gebruikers voorbij. Het is dan ook een typische feature die met de introductie van verlichte toetsenborden amper nog gebruikt wordt. Toch wordt dit lichtje nog steeds geïmplementeerd in nieuwe ThinkPad-modellen. De reden hiervoor is dat een Thinklight het gehele toetsenbord verlicht in plaats van indiviuele toetsen, wat sommige mensen prettiger vinden werken. Maar uiteraard is het ook een knipoog naar het verleden van Lenovo. Net zoals de Trackpoint is ook de Thinklight een teken dat Lenovo haar trouwe gebruikers tegemoet komt in nieuwe ThinkPad-modellen.

Toetsenbord

Lenovo lijkt een patent te hebben op de beste toetsenborden in de industrie, en ook het chiclet-toetsenbord op deze ThinkPad werkt prima. De toetsen kennen een redelijk diepe aanslag waardoor de feedback bij het typen behoorlijk is. Daarbij kennen de toetsen precies de juiste grootte en is er voldoende ruimte tussen de toetsen waardoor aanslagen missen praktisch niet voorkomt. In het midden onderaan het toetsenbord bevindt zich de welbekende rode TrackPoint, waarmee je de muispointer bedient. Als je hier nooit mee hebt gewerkt vergt het even gewenning maar zodra je het onder de knie hebt snap je ineens waarom juist zakelijke gebruikers erbij zweren. Door groter verzamelingen teksten en data en ploeteren gaat erg snel en precies met minimale inspanningen.

Aansluitingen

Qua aansluitingen is de ThinkPad minder bedeeld. Er zijn slechts twee usb-aansluitingen, maar dan wel van het 3.0-type. Verder is er een hdmi-poort, een mini-display-port en een 4-in-1 sd-kaartlezer aanwezig. De hdmi-poort bevindt zich in het midden aan de achterkant, waardoor je de ThinkPad makkelijk kunt aansluiten en de notebook kunt gebruiken zonder dat je last hebt van de kabel. Waarom fabrikanten dit niet vaker doen is ons een raadsel.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie