Review: ZyXEL USG40

Voor kleinere organisaties is het vaak behelpen als het gaat om een gedegen firewall-beveiliging en wlan-beheer. Gelukkig kan het ook anders, zo bewijst ZyXEL. Hun nieuwe USG40 is een zeer betaalbare, maar volwaardige utm-firewall met ingebouwde wlan-controller. Dat scheelt kopzorgen.
Review: Zyxel USG40
Een betaalbare utm-firewall voor kleinere organisaties, voor een schappelijke prijs.

Tablets en smartphones veroveren de werkvloer, en niet alleen bij grotere organisaties. Zeker bij kleinere organisaties, zonder aparte IT-afdeling, nemen werknemers vaak datgene mee waar ze het lekkerste mee werken. Maar juist diezelfde kleine organisaties moeten daardoor wel dealen met een aantal lastige IT-vraagstukken. Hoe zorg ik voor een fatsoenlijk draadloos netwerk? Hoe zorg ik dat al die apparaten op het netwerk niet worden blootgesteld aan een 'onveilige' internetverbinding? Hoe houd ik spam, hackers en malware buiten de deur?

Volwaardige utm-firewall

Juist voor die organisaties heeft ZyXEL een passend antwoord in de vorm van de USG40. Dit kastje van bescheiden formaat is niet veel groter dan een forse router en geschikt voor teams tot vijftien medewerkers. Schijn bedriegt: in de rood-grijze behuizing huist een volwaardige utm-firewall die spam, hackers en malware buiten de deur houdt en tevens met een optionele licentie dienst kan doen als contentfilter. Daarmee houd je dus niet alleen je netwerk gevrijwaard van digitale dreigingen, maar zorg je ook dat je medewerkers niet nodeloos tijd verspillen aan onzinnigheden. Zo kun je individuele websites blokkeren, maar ook websitecategorieën als social media dichtzetten, of op gezette tijdstippen toestaan.

Ook kun je een Kaspersky-licentie aanschaffen, voor actuele virusbescherming voor al je aangesloten apparaten. Eventueel kun je dat nog uitbreiden met een IDP (Intrustion Detection Prevention)-module, waarmee je bijvoorbeeld chat-, en p2p-sessies kunt controleren op gevaarlijke trojans en desgewenst deze sessies kunt blokkeren. Ten slotte kun je een anti-spammodule activeren, die je inboxen vrijwaart van ongewenste e-mail.

Vpn-functionaliteit

Maar de USG40 is meer, het bevat ook vpn-functionaliteit. Daarmee geef je thuiswerkers, en die zijn er ook bij kleinere organisaties tegenwoordig steeds meer, een veilige verbinding naar het kantoornetwerk. Maximaal zeventien medewerkers kunnen hier gelijktijdig gebruik van maken. De snelheid hiervan bedraagt 100 Mbps, voldoende voor vrijwel alle dagelijkse werkzaamheden.

Draadloze access points

Daarnaast kun je met de USG40 ook draadloze access points beheren. Het is namelijk ook een wlan-controller. Zo'n controller zorgt bijvoorbeeld voor probleemloze 'roaming' binnen je kantoorpand, zodat je geen onderbroken signaal hebt als je van de ene ruimte naar de andere loopt. Ook neemt het zaken als authenticatie en firmware-updates voor zijn rekening. Erg prettig voor wie niet de beschikking heeft over een IT-team.

Standaard komt de USG40 met ondersteuning voor twee access points, maar wie wil kan dit uitbreiden naar tien stuks; meer dan voldoende voor kantoorpanden die tot vijftien medewerkers moeten huisvesten.

Aan de achterzijde bevinden zich vijf gigabit-ethernetpoorten, waarvan één wan, 1 opt en 3 lan/dmz-poorten. Ook een usb-poort is aanwezig, voor het aansluiten van  een 3G/4G-dongle.

Beperkt schaalbaar
Gebruiksvriendelijk Vriendelijk geprijsd Passief gekoeld Alles-in-één voor kleinere organisaties

De USG40 is een zeer veelzijdig instap-netwerkapparaat voor relatief weinig geld. Kleinere organisaties halen hiermee een totaaloplossing in huis waarmee hun IT ontzorgd wordt. Houd wel rekening met je sommige functionaliteit na een jaar opnieuw moet licenseren, met alleen de aanschaf van het apparaat ben je er dus nog niet (altijd). Groeit je organisatie, dan zul je bovendien aan een nieuw model moeten, dat is de logische beperking van een instapmodel.

Prijs: 329,- (excl. btw) (incl. 1 jaar licenties voor IDP, anti-spam, content filter en Kaspersky anti-virus, incl. 2 access point-licenties) Info: www.zyxel.nl
Zyxel USG40

Show in Best Choice Award Module

BCA Show title

Zyxel USG40

BCA Show description

Betaalbare instap-firewall voor het MKB