Samsung Galaxy S III legt nadruk op features, minder op hardware (hands-on)

afbeelding van Redactie WINMAG Pro
3 Mei was het dan zover: onder het toeziend oog van duizenden journalisten onthulde Samsung de Galaxy S III. Volgens Samsung een smartphone voor 'designed for humans'. De fabrikant legde niet zozeer de nadruk op de vernieuwde hardware, maar op de vele softwarematige nieuwe features. Wij mochten even met het toestel spelen.

Het toestel voldoet hardwarematig om kort te gaan aan de verwachtingen. De geruchten bleken aardig te kloppen. De smartphone beschikt over een 4,8-inch Super Amoled HD-beeldscherm met een resolutie van 1280x720 beeldpunten. De processor is Samsung's eigen Exynos 4 Quad-chip op 1,4 GHz. Deze moet de prestaties sterk verbeteren, tegen 20 procent minder energieverbruik. Aan de achterzijde heeft Samsung een 8-megapixelcamera geplaatst. Aan de voorzijde kozen de Zuid-Koreanen voor een 1,9-megapixelexemplaar waarmee je kunt videobellen in 720p.

S Voice

Samsung wil zich met het toestel vooral onderscheiden op vernieuwende features in de software. Volgens de fabrikant moet de Galaxy S III een telefoon die zijn die met meedenkt en je aanvoelt. Tijdens onze hands-on hebben we even de spraakherkenning geprobeerd, S Voice. Je kunt het toestel hiermee ten allen tijde stemcommando's geven, iets wat we al kennen van Apple's Siri en diverse Android-apps zoals Iris. De omgeving was wat rumoerig, maar ik kon (in mijn netste Engels) het weer opvragen en de camera inschakelen. Nederlands wordt helaas nog niet ondersteund.

Een andere functie die ik graag in de praktijk zou willen testen is 'Smart Alert '. De telefoon waarschuwt je wanneer je bijvoorbeeld een paar oproepen van hetzelfde nummer achter elkaar hebt gemist, door een trilsignaal en een notificatie wanneer je het toestel oppakt. Hoe het precies werkt werd helaas niet uit de doeken gedaan.

Het toestel voelde tijdens de korte hands-on periode goed. De plastic 'feel' van de S2 is niet meer, al voelt de behuizing wat mij betreft minder hoogwaardig als die van de One X. De glossy finish en afwerking hebben wel wat weg van die van de eerste Samsung Galaxy S. Niet verkeerd, maar de matte, wat stroevere behuizing van de One X heeft mijn (lichte) voorkeur. Het toestel voelt in ieder geval stukken beter dan zijn eigen voorganger, de S II. 

Het gewicht is met 132 gram opvallend laag voor een toestel van een dergelijke omvang, maar toch is het net wat zwaarder dan de HTC One X. Overigens kun je bij de Galaxy S III wederom de achterzijde openmaken, voor bijvoorbeeld het vervangen van de accu en het plaatsen van de simkaart. HTC heeft gekozen deze hermetisch af te sluiten.

Responsief

Verder reageerde het toestel heel vlot op mijn aanrakingen, verliep het scrollen en browsen uitermate soepel en was de camera merkbaar sneller oproepbaar. De quadcore-processor en de sneller geklokte gpu lijken hier duidelijk vruchten af te werpen; de Galaxy S III voelde in ieder geval merkbaar soepeler en responsiever dan mijn eigen Galaxy Nexus.

De gezichtsherkenningsfuncties kon ik niet goed testen, er was immers niemand in de buurt om deze functionaliteit op uit te proberen en bovendien bevatte het testmodel uiteraard niet mijn contactpersonen.

Niet in productie

Helaas bleek de Galaxy S III na navraag bij Samsung Nederland nog niet in productie en deelde de fabrikant dus ook nog geen testmodellen uit. We hopen dat hier snel verandering in komt, zodat we het toestel aan een veel grondigere inspectie kunnen onderwerpen.

De Samsung Galaxy S3 komt 29 mei op de Europese markt. De 32 GB-versie zal alleen via Vodafone verkrijgbaar zijn. Een adviesprijs is nog niet bekendgemaakt.