Slechts een derde Nederlandse bedrijven helpt medewerkers met AI-scholing

Redactie WINMAG Pro
  • De opkomst van generatieve AI versnelt de noodzaak naar om- en bijscholing: in 2030 zullen vaardigheden voor banen met maar liefst 68% veranderd zijn, sinds 2016
  • Recruitmentmanagers voorspellen dat de kloof in vaardigheden de komende vijf jaar echter alleen maar groter zal worden 
  • Werknemers zelf willen meer leren over AI: bijna driekwart (71%) gelooft dat AI hen in hun loopbaanontwikkeling zal helpen 
  • Slechts iets meer dan een derde (36%) van de Nederlandse bedrijven helpt medewerkers hun AI-geletterdheid te vergroten.

Door de snelle opkomst van generatieve AI is het voor bedrijven van groot belang dat werknemers nieuwe vaardigheden blijven ontwikkelen. Uit een analyse van LinkedIn blijkt dat vaardigheden voor banen, mede aangedreven door AI, in 2030 met maar liefst 68% veranderd zullen zijn ten opzichte van 2016. Uit navraag van LinkedIn blijkt echter dat slechts iets meer dan een derde (36%) van de Nederlandse bedrijven op dit moment bezig is om de AI-geletterdheid van hun personeel te verhogen.

Driekwart (75%) van de Nederlandse recruitmentmanagers verwacht dat de kloof in vaardigheden de komende vijf jaar alleen maar groter gaat worden voor werknemers. Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van vaardigheden als ze willen profiteren van de kansen die AI biedt. Professionals zelf willen graag hun AI-geletterdheid vergroten: bijna 8 op de 10 (79%) van de professionals in Nederland gebruiken graag AI tijdens hun werkzaamheden, 71% gelooft dat AI hen zal helpen in de ontwikkeling van hun carrière. 

Behoud en ontwikkeling van talent 

Het ontwikkelen van vaardigheden is van cruciaal belang voor het behoud van talent. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle Nederlandse bedrijven (95%) zich zorgen maken over het behoud van medewerkers dit jaar. Meer dan de helft (52%) van de recruitmentmanagers in Nederland voorspelt een toename in het personeelsverloop in 2024. 

Interne mobiliteit – waarbij werknemers de kans krijgen om binnen de organisatie nieuwe functies en carrièrepaden te verkennen – wordt beschouwd als één van de belangrijkste manieren om talent te behouden. Echter vinden veel bedrijven het lastig om dit goed te implementeren. De grootste belemmeringen voor interne mobiliteit zijn talent hoarding (37%) waarbij managers doorstroming in hun team tegenhouden, het feit dat werknemers zich niet bewust zijn van de mogelijkheden (30%) en een gebrek aan effectieve processen voor het goed regelen van interne mobiliteit (35%). 

Marjolein Kleijn, director van LinkedIn Benelux: “Iets meer dan een jaar na de opkomst van generatieve AI zie je dat bedrijven mondjesmaat beginnen te investeren in het bijscholen van hun werknemers. De organisaties die hier nu werk van maken, hebben in de toekomst een voorsprong op de concurrentie. Medewerkers bijscholen maakt bedrijven namelijk niet alleen wendbaarder, het verbetert ook de retentie van werknemers en zorgt ervoor dat het voor talent gemakkelijker is om een nieuwe carrière binnen de organisatie te starten. Het is dus cruciaal om het principe ‘blijven leren’ te verweven in de bedrijfscultuur.”  

Maar hoe dan? 

In de praktijk is het doorvoeren van een leercultuur echter makkelijker gezegd dan gedaan. Marjolein Kleijn: “Een sterke connectie tussen HR met de managers op de werkvloer en de C-suite is essentieel. Pas als iedereen het eens is over welke leerprogramma’s bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen én wat relevant is voor individuele werknemers, is het zinvol om te starten met de implementatie hiervan.” 

LinkedIn deelt vier tips om een leercultuur te implementeren: 

1. Breng de vaardigheden van vandaag en de toekomst in kaart 

Haal zowel op de werkvloer als in de directiekamer op hoe de bedrijfsstrategie van de komende jaren eruitziet. Vraag welke richting elke afdeling uitgaat en wat hun toekomstige doelen zijn. Op basis daarvan kun je in kaart brengen welke skills medewerkers nu al bezitten en welke nog ondersteuning verdienen.  

2. Ontwikkel een raamwerk voor de ideale leercultuur 

Het analyseren van de huidige leercultuur helpt bij het ontwikkelen van een sterke leercultuur in de toekomst. Zo hebben elementen als tijd en beschikbare middelen en technologieën allemaal invloed. Uit onderzoek van LinkedIn onder professionals blijkt dat ‘genoeg tijd krijgen’ de belangrijkste voorwaarde is om te blijven leren. Tegelijkertijd is het belangrijk om met medewerkers zelf in gesprek te gaan over hun individuele behoeften. Help werknemers hun carrièredoelen te identificeren, hun sterke punten, vaardigheden en interesses in kaart te brengen en plan loopbaangesprekken in om dit samen met hun managers te bespreken. 

3. Faciliteer (online) trainingen en leerprogramma’s 

Bied werknemers een verscheidenheid aan leermogelijkheden aan om hun vaardigheden en competenties te verwerven en te verbeteren. Leermogelijkheden kunnen bestaan uit formele trainingsprogramma's, online cursussen, mentoring, coaching, job shadowing, cross-functionele projecten, stretch opdrachten en nog veel meer.

LinkedIn maakt tot 5 april 2024 250 AI-cursussen in zeven talen waaronder Engels gratis beschikbaar, om zo werknemers in verschillende sectoren, rollen en niveaus te ondersteunen in het ontwikkelen van hun AI-vaardigheden.  

4. Maak interne carrièremogelijkheden zichtbaar 

Ook voor interne mobiliteit geldt dat iedereen op één lijn moet zitten. Zet teams daarom aan één tafel om interne carrièrepaden uit te stippelen, voordat je deze paden en andere interne overplaatsingen of promoties zichtbaar maakt richting de organisatie. Om teams daarbij te helpen, introduceert LinkedIn Next Role Explorer. Deze tool gebruikt data van LinkedIn om medewerkers te helpen hun volgende rol binnen je bedrijf te vinden, gebaseerd op hun huidige functie en hun carrièredoelen. Daarnaast introduceert het platform gepersonaliseerde leerplannen om werknemers te helpen hun vooruitgang bij te houden. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie