Vodafone maakt faseplan 'Fast Forward' bekend voor verbetering netwerk

Redactie WINMAG Pro
Na de storing die volgde op de brand in een belangrijk knooppunt in Rotterdam, was Vodafone helder: dat mag nooit meer gebeuren. Maar hoe gaan ze daar voor zorgen? De telecomprovider maakte vandaag een faseplan bekend. De naam? 'Fast Forward'.

Fast Forward moet volgens Vodafone gaan zorgen voor meer stabiliteit en daarnaast het netwerk voorbereiden op de toekomst. De provider gaat het faseplan ondersteunen met een speciale website met actuele informatie over werkzaamheden en dekkingskaarten en aan een app waarmee klanten feedback kunnen geven op de kwaliteit van het netwerk.

De fases volgen elkaar overigens niet op, maar lopen deels parallel. 

Maar wat gaat er nu eigenlijk gebeuren?

Fase 1: t/m september 2012: basis leggen

Eigenlijk is dit de voorbereidende fase: tot en met september heeft Vodafone nodig om technische wijzigingen door te voeren, die vervolgstappen mogelijk moeten maken. Deze wijzigingen betreffen vooral de tijdelijke aanpassingen die zijn gedaan om na de brand het netwerk zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen, die nu overgezet worden op de permanente infrastructuur.

Fase 2: t/m circa 2014 - netwerkcapaciteit en dekking vergroten

De tweede fase betreft het vernieuwen van bijna 4.500 antennelocaties. Hierbij vervangt Vodafone antennes, basisstations en bekabeling door betere apparatuur. Ook wordt zogenaamde ‘single RAN’-hardware geïnstalleerd, wat de uitrol van nieuwe generaties netwerken, zoals 4G, sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Daarnaast biedt deze apparatuur volgens Vodafone meer capaciteit en dekking en is deze energiezuiniger. Op dit moment heeft Vodafone al enkele honderden antenne-opstelpunten vernieuwd. Vodafone richt zich in eerste instantie op de stedelijke gebieden.

Fase 3 – t/m circa 2015: reduceren netwerkcentrales

In de derde fase zal Vodafone het aantal netwerkcentrales verminderen. Daardoor zouden de locaties eenvoudiger te beveiligen zijn. Bovendien is het met minder centrales gemakkelijker deze zo in te richten dat ze volledig als elkaars back-up kunnen fungeren. Vodafone heeft op dit moment twaalf grote netwerkcentrales (inclusief de verwoeste centrale in Rotterdam), die uiteindelijk teruggebracht worden naar slechts enkele, zwaar beveiligde datacentra. Deze nieuwe datacentra hebben een veel hogere capaciteit dan de huidige centrales en worden zowel technisch als geografisch redundant uitgevoerd.

Fase 4 – t/m circa 2015: transformatie naar volledig IP-netwerk

De vierde fase is de volledig overschakeling naar een IP-netwerk. Zowel vaste als mobiele telefonie en data, audio en video gaat dan via dit protocol. Volgens Vodafone ervaren klanten hiermee minder kwaliteit- en snelheidsverlies. Tevens kunnen klanten via verschillende apparaten (pc, mobiel of tablet) gemakkelijker toegang krijgen tot informatie in de cloud, zoals multimediadiensten of contactenlijsten. Volgens de provider biedt een volledig IP-gebaseerd netwerk meer voordelen. Zo zouden verkeersstromen gemakkelijker te beheren zijn en kunnen femtocellen en wifi-hotspots gemakkelijker integreren om zo lokaal de capaciteit van het mobiele netwerk uit te breiden. Een deel van het netwerk van Vodafone bestaat inmiddels al uit IP-verbindingen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie