Voordeur op slot, achterdeuren open
Maar nog (te) vaak laten zij een achterdeur open en dat is ook lastig, want er zijn veel meer achterdeuren dan die ene voordeur. Usb-devices, smartphones, BYOD (Bring-Your-Own-Device), thuiswerken, cloudstorage, online webapplicaties en nog veel meer mogelijkheden om gevoelige bedrijfsinformatie via de voordeur te beschermen, maar via een achterdeur vrij te laten. Een gedegen onderzoek naar die verschillende mogelijkheden biedt inzicht in de risico’s op gegevensverlies, reputatieschade en aansprakelijkheid.
Ieder systeem heeft zijn kwetsbaarheden, iedere beveiliging een zwak punt. Maar ieder bedrijf dient haar eigen kwetsbaarheden te kennen en gedegen voorzorgsmaatregelen te nemen. Web applicationscanning, ethical hacking, stress testing en nadere methoden controleren de technische beveiliging en zoeken die achterdeur die mogelijk toegang biedt tot private gegevens.
Maar ook hier geldt de wet van de zwakste schakel en dat is vaak de mens. Technisch zijn veel zaken te voorkomen of af te schermen, maar alle maatregelen zijn zinloos voor de creativiteit van medewerkers. Bewust, maar nog vaker onbewust wordt gevoelige bedrijfsinformatie in gevaar gebracht door onbeveiligde usb-sticks, naar huis e-mailen van werkzaamheden of uitwisseling van gegevens via onbeveiligde cloudtoepassingen.
Echte ict-beveiliging omvat mens en machine, voordeur en achterdeuren, voorkomt verrassingen, ontdekt zwakke schakels en zet zaken helder op papier. SECWATCH kent haar pappenheimers en combineert haar expertise, de beste tools en nuchter menselijk inzicht tot de best mogelijke beveiligingsmethodes om organisaties te beschermen tegen gegevensverlies en reputatieschade. Met diepgaand technisch onderzoek, controle van bedrijfsprocessen, gedetailleerde rapportages en begrijpelijke adviezen helpt SECWATCH organisaties om zonder onnodige risico´s het maximale te halen uit hun mensen en systemen.