Wat te doen tegen internetcriminaliteit?

Redactie WINMAG Pro
Je hoort en leest vaak over hacken en internetcriminaliteit, maar voor wie er niet zelf mee te maken heeft gehad wordt het er niet duidelijker op. Welke bescherming geniet je als burger of bedrijf tegen internetcriminaliteit? Kun je bijvoorbeeld iets met je verzekeringen wanneer je het slachtoffer wordt van online criminelen?

Wat is internetcriminaliteit precies?

Internetcriminaliteit kan talloze vormen aannemen. In de meeste gevallen zijn internetcriminelen erop uit om je direct geld afhandig te maken of om je persoonlijke gegevens of inloggegevens van websites te stelen. In dat laatste geval plegen zij identiteitsfraude en kopen ze op jouw naam producten en diensten. Het is natuurlijk heel erg vervelend en ook beangstigend als je slachtoffer wordt van zoiets. Wat niet helpt is dat het vaak lastig is om de daders te vervolgen. Internet kent nauwelijks grenzen en de criminelen zitten vaak ver weg, als hun locatie überhaupt te achterhalen is. Met een rechtsbijstandsverzekering kom je dan ook vaak niet ver. Als je de identiteit van de daders niet kent of wanneer zij ver weg in het buitenland zitten, wordt vervolgen bijzonder lastig. Het beste waar je op mag hopen is dat de gevolgen, met hulp van je bank bijvoorbeeld, ongedaan kunnen worden gemaakt.

Hackers en oplichters

Bij internetcriminelen hebben veel mensen het beeld van een hacker op een donkere zolderkamer. Iemand met extreem veel kennis van digitale techniek, die zich niets aantrekt van beveiligingsmaatregelen en wachtwoorden. In de praktijk worden mensen echter zelden slachtoffer van dit type hacker. In verreweg de meeste gevallen gaat het om ‘gewone’ oplichters die geen bijzondere technische vaardigheid hebben. Zij werken met neppe accounts op sociale media om mensen persoonlijke informatie afhandig te maken, bijvoorbeeld. Of ze sturen je een mail met een bijzonder verhaal over een financiële transactie, waarbij ze hulp nodig hebben. Dat de meeste internetcriminelen geen gewiekste hackers zijn, betekent ook dat je alleen gezond verstand en een beetje voorzichtigheid nodig hebt om je tegen hun praktijken te wapenen. Realiseer je dus dat iedereen zich anders kan voordoen op internet en sociale media en vraag je altijd af wat het negatieve gevolg kan zijn van wat je online doet. Zeker als het persoonlijke informatie of financiële transacties betreft.

Legaal hacken

Niet alleen zijn lang niet alle internetcriminelen hackers, maar ook lang niet alle hackers zijn criminelen. Het echte hacken, waarbij grote handigheid met techniek vereist is, wordt niet alleen door criminelen gebruikt. De overheid maakt gebruik van hackers om criminele netwerken te infiltreren en inlichtingen over mogelijk terrorisme te verzamelen. Kortom: hackers kunnen hun vaardigheden inzetten om burgers en bedrijven tegen criminelen te beschermen. Dus als je daarnaast zelf ook bewust met je verbinding met de digitale wereld omgaat, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie