Welke PIM software is het meest geschikt?

Redactie WINMAG Pro
Product Information Management (PIM) software kan heel waardevol zijn voor een bedrijf. Met deze software kun je eenvoudig al je productdata centraal opslaan, verrijken en beheren. Er zijn veel verschillende soorten PIM software. In dit artikel zetten we er een aantal op een rijtje.

Als je meer wilt weten over waarom een PIM-systeem waardevol is voor organisaties met veel productdata, is deze pagina een aanrader. Op deze pagina worden onder andere de functies en voordelen van een PIM-systeem uitgelegd. 

Omdat er zoveel verschillende PIM software verkrijgbaar is, kan het lastig zijn om de juiste software te kiezen. Michel Willems, medeoprichter van Pim implementatie partner H1 zocht voor zijn klanten uit welke Pim software beschikbaar is en wat de voor- en nadelen zijn. Op basis van die conclusies beschrijven we hieronder verschillende PIM software en evalueren we deze daarna. 

Pim Software Systemen

Agility PIM

Met het PIM-systeem van Agility breng je je product sneller naar de markt door de eenvoudig te gebruiken Product Information Management solution. Deze oplossing ondersteunt business via traditionele en digitale kanalen. Naast Product Information Management heeft Agility ook Master Data Management (MDM) en Digital Asset Management (DAM). Met Agility PIM zorg je ervoor dat al je productinformatie consistent en correct is. 

Akeneo

Akeneo is een open source PIM software. In dit rijtje staan maar twee open source PIM software. We leggen je later in dit artikel uit wat de voordelen van een open source PIM software zijn. Akeneo is goed te gebruiken voor B2C en B2B. Daarnaast kun je met Akeneo ook data centraal opslaan, verrijken en beheren. 

Enterworks

Met het PIM-systeem van Enterworks kun je jouw bedrijf laten groeien. Productdata wordt centraal beheert en kan eenvoudig verspreid worden over meerdere kanalen. Naast een Product Information Management software biedt Enterworks ook een Master Data Management software aan. 

InRiver

Zorg voor een snelle time-to-market met het PIM-systeem van InRiver. Daarnaast heb je met het PIM-systeem van InRiver snelle toegang tot al je data. Ook wordt data automatisch verrijkt, hierdoor hoef je bijna geen handmatig werk te verrichten. 

Pimcore 

Pimcore is ook een open source PIM software. Akeneo en Pimcore zijn de enige twee open source PIM software in dit rijtje. Naast PIM software heeft Pimcore een aantal andere oplossingen. Pimcore biedt onder andere ook Digital Asset Management en Master Data Management software. Je kunt dus niet alleen productdata centraal beheren, maar ook al je andere digitale bestanden. 

Riversand

Manage what you sell. Dat is de slogan van de PIM software van Riversand. Ook met de PIM software van Riversand kun je productdata centraal opslaan en inkomende data verrijken. Inkomende data kan bijvoorbeeld komen van verschillende leveranciers; Riversand verwerkt die data op een handige manier. 

Salsify

Met de PIM software van Salsify kun je heel snel data importeren. De geïmporteerde data wordt centraal opgeslagen en kan vervolgens voor elk kanaal gebruikt worden. Zeker in combinatie met de Data Asset Management software van Salsify kun je jouw klanten de juiste content tonen op elk moment. 

SRC PIM

Om te voldoen aan de toenemende vraag naar goede productinformatie is een PIM-systeem essentieel. Ook het PIM-systeem van SRC kan helpen bij de uitdaging om te voldoen aan deze toenemende vraag. Het PIM-systeem van SRC is vooral gericht op de food en de doe-het-zelf branche. 

Stibo

Rijke en correcte productdata kan bijdragen aan een competitief voordeel voor je bedrijf. Het PIM-systeem van Stibo kan je helpen om een competitief voordeel te verwerven. Dankzij het PIM-systeem kan productdata centraal beheerd worden voor verschillende kanalen.  

Open source PIM software

In het bovenstaande rijtje staan maar twee open source PIM software; Akeneo en Pimcore. Maar wat is een open source PIM software eigenlijk? Open source software betekent dat de code toegankelijk is voor iedere developer. Daarmee ben je veel minder afhankelijk dan bij ‘closed source pim systemen’.

Daarnaast is één van de grootste voordelen van open source dat je geen licentiekosten hoeft te betalen. Hoge investeringen om te starten zijn dus niet nodig. Dit is de reden dat we alleen Akeneo en Pimcore onder de loep nemen en met elkaar vergelijken. 

Zoals we eerder beschreven in dit artikel is Akeneo een solide PIM software. Met Akeneo kun je grote aantallen productdata importeren, verrijken en vanuit één centraal punt verspreiden naar verschillende kanalen. De PIM software van Akeneo relatief eenvoudig in gebruik. Wat wel een nadeel van Akeneo is, is dat wanneer je net iets meer functies nodig hebt, je snel over moet naar een betaalde enterprise versie. Dit betekent dat wanneer je bedrijf groeit of als je specifieke functies wil gebruiken, je toch veel kosten maakt voor het gebruik van een PIM-systeem. 

Pimcore heeft ook een betaalde enterprise versie. Echter, omdat bij Pimcore heel veel beschikbaar is in de kosteloze community versie, zal je minder snel moeten overstappen naar de betaalde versie dan bij Akeneo. 

Verder is Pimcore flexibeler dan Akeneo. Aanpassingen in functionaliteit of koppelingen zijn makkelijker te realiseren.  

Conclusie 

Voor de meeste organisaties is Pimcore de optimale oplossing. Pimcore biedt een alles-in-één oplossing. Door middel van de combinatie Product Information Management, Digital Asset Management en Master Data Management kun je productdata en andere digitale bestanden beheren en verrijken. Met dit platform heb je dus minder (dure) koppelingen nodig tussen de verschillende systemen. Alle data worden centraal opgeslagen en zijn dus makkelijk terug te vinden. Een ander groot voordeel van Pimcore is dat processen geautomatiseerd of workflows makkelijker ingericht kunnen worden. De mogelijkheden daartoe zijn groter of eenvoudiger in te richten dan bij andere Pim systemen. 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie