’s Werelds eerste buigbare laptop: Lenovo kondigt baanbrekende ThinkPad X1 aan

Geert van der Klugt
De Samsung Galaxy Fold leek voor een periode ’s werelds eerste commercieel succesvolle smartphone te gaan worden, maar ’s werelds eerste buigbare succes werd de device niet. Dat deert Lenovo niet. Achter de schermen ontwikkelde de fabrikant van laptoplijn ThinkPad X1 een buigbare laptop. Het prototype, geopenbaard op evenement Lenovo Accelerate, belooft PC-mobiliteit voorgoed te veranderen.

Het device wordt volgens Lenovo in 2020 gereleased en zal deel uitmaken van de ThinkPad X1-lijn. Op Lenovo Accelerate, het jaarlijkse event waarop Lenovo’s aankomende producten en technologiëen aangekondigd worden en veelal hands-on uit te proberen zijn, zag de buigbare ThinkPad het daglicht.

LEES OOK: Review: HP Spectre Folio 13, leerbekleed en uiterst mobiel

Buigbare laptop

In oogopslag doet het apparaat naar een tablet vermoeden. Ver van de waarheid, want alhoewel buigbaar, blijft de buigbare ThinkPad X1 een laptop. Lenovo stelt dat het bedrijf de ontwikkeling startte omdat we mobieler werken dan ooit tevoren. Tussen 2008 en 2016 vergrootte het aantal buitenshuise werkzaamheden met 140 procent. Het is dan ook geen wonder dat de buigbare laptop ontworpen is voor onderweg. Staand, liggend, zittend of lopend: zijn buigbare design zou de laptop bruikbaar maken in elke houding, beweging en setting.

Specificaties

De specificaties zijn vooralsnog onduidelijk, maar Lenovo teasete elk eigenschap van het ontwerp in de onderstaande video. Terwijl de Galaxy Fold een vieze nasmaak achtergelaten kan hebben voor early adopters van guibare displays, is het meldingswaardig dat Lenovo achter de schermen het aankomende product jarenlang heeft ontwikkeld, met het oogpunt op een verhoogde kans van slagen. Wij zijn enthousiast: rekening houdend met de zelfvertrouwde timing van de aankondiging – niet lang na het Fold-fiasco – lijkt Lenovo te weten dat het product goed in de smaak gaat vallen.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert